V prípade Slováka, ktorý zomrel v Belgicku, by sa mali angažovať predstavitelia vlády, vyhlásil šéf Smeru-SD
20 | 08 | 2020 I SITA

 Predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico vyzval predstaviteľov vlády, aby sa angažovali v prípade, v ktorom pred viac ako dvomi rokmi po zásahu belgickej polície prišiel o život slovenský občan. Na hruď mu, ako uviedol Fico, „šestnásť minút tlačil belgický policajt a ďalší pritom hajloval“.


Podľa Fica by vláda mala zobrať tento prípad do rúk a ukázať, že „nezáleží len na živote Afroameričana alebo na živote v Bielorusku, ale záleží aj na živote Slováka“. Ako ďalej povedal, prípad z Belgicka je symbolom správania sa k ľuďom zo slovanského sveta, ktorí pracujú v západnej Európe. Šéf Smeru-SD vyzval ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom SaS), aby si predvolal belgického veľvyslanca a požiadal ho o vysvetlenie a poskytnutie informácií.

Spravodajský portál Sme.sk dnes priniesol informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde jeden policajt nad telom občana SR Jozefa Chovanca hajloval a ďalší policajt mu šestnásť minút tlačil na hrudník. Chovanec nakoniec po zásahu na letisku zomrel.

Desivý príbeh Slováka, ktorý zomrel v belgickej cele!
Kým jeden z belgických policajtov nad telom Slováka Jozefa Chovanca hajloval, ostatní sa na tom smiali. Zábery z letiska v belgickom Charleroi ukazujú aj to, že policajt na hrudný kôš zadržaného tlačil šestnásť minút. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Miestne médiá prirovnávajú túto udalosť k smrti Georgea Floyda, ktorému v máji 2020 policajt kolenom tlačil na krk napriek výzvam, že nemôže dýchať. Jeho smrť vyvolala v Spojených štátoch amerických aj inde vo svete veľké protesty za práva černochov.

Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.