Trump požaduje úplné obnovenie sankcií OSN voči Iránu, pričom Pompeo varuje Rusko a Čínu, aby nezasahovali
20 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump prehlásil, že ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov sa čoskoro pokúsi spustiť „úplne obnovenie“ sankcií OSN voči Iránu, pričom Pompeo hrozil následkom pre Moskvu a Peking, ak sa pokúsia blokovať úsilie, informuje portál RT.


"Dnes prikazujem ministrovi Mikeovi Pompeovi, aby oznámil Bezpečnostnej rade OSN, že Spojené štáty majú v úmysle obnoviť prakticky všetky sankcie OSN voči Iránu," vyhlásil Trump novinárom počas tlačovej konferencii v Bielom dome.

"Spojené štáty budú mať vždy právo obnoviť sankcie OSN, ktoré by Iránu zabránili vo vývoji jadrovej zbrane," ďalej poznamenal Trump.

"Moja administratíva nedovolí, aby jadrový vývoj v Iráne pokračoval," dodal Trump s tvrdením, že ak bude znovu zvolený, Teherán bude prosiť o dohodu s Washingtonom.

„Žiadna kolonialistická moc alebo hrozba“ nemôže odradiť turecké operácie v Stredomorí, varuje Erdogan
Prezident Recep Tayyip Erdogan prehlásil, že Turecko bude aj naďalej hľadať prírodné zdroje vo východnom Stredomorí napriek všetkým hrozbám. Ankara tiež očakáva, že aktéri v regióne podniknú kroky na zníženie napätia, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Mike Pompeo bude cestovať do BR OSN v New Yorku vo štvrtok, aby začal proces obnovenia sankcií, uviedlo ministerstvo zahraničia. Pompeo tiež varoval, že Čína a Rusko sa budú považovať za „zodpovedných“, ak by hlasovali proti tomuto kroku.



Napriek tomu, že Washington už dávno obnovil všetky americké sankcie voči Iránu, ktoré predchádzali jadrovému paktu medzi Teheránom a svetovými mocnosťami v roku 2015, v súlade s podmienkami dohody zostáva niekoľko sankcií OSN pozastavených. Keď sa minulý týždeň nepodarilo presvedčiť BR OSN o predĺžení zbrojného embarga na Teherán, ktorého platnosť sa skončí v októbri, tak americkí predstavitelia sľúbili odvolanie sa na ustanovenie jadrovej dohody, ktoré by „navrátilo“ predchádzajúce sankcie OSN.

Spojenci Teheránu a USA v Európe spochybnili zákonnosť tohto kroku, vzhľadom na to, že Washington v roku 2018 odstúpil od dohody o jadrovej energii - v skutočnosti upustil od svojich záväzkov a stále dúfal, že sa odvolá na svoje právomoci.

Bývalý dôstojník CIA bol zatknutý a obvinený zo špionáže pre Čínu
Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo bývalého dôstojníka CIA z predávania tajných informácii Číne po dobu takmer dvoch desaťročí. Prípad prichádza uprostred rastúcich obvinení USA z čínskej špionáže, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár