O zbrojný pas ročne požiada 3 400 žiadateľov, celkovo ho vlastní takmer 150-tisíc občanov
20 | 08 | 2020 I SITA

 Napriek tomu, že ku koncu júna tohto roku evidovalo Ministerstvo vnútra SR (MV SR) 148 703 držiteľov zbrojných preukazov, len 90 121 z nich vlastní aj oprávnenie na nosenie zbrane či streliva.


O zbrojný pas požiada od roku 2015 približne 3 400 ľudí. Uviedol to dnes minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) pri príležitosti predstavovania publikácie „Bezpečná manipulácia s krátkou zbraňou“, ktorú pripravilo občianske združenie vlastníkov strelných zbraní Legis Telum. V tlačovej správe o tom informoval tlačový odbor rezortu vnútra.

Prvých dvetisíc kusov príručky odovzdalo uvedené združenie Prezídiu Policajného zboru SR. Podľa predsedu predstavenstva Legis Telum, Ľudovíta Miklánka, publikáciu pripravili so zámerom prevencie predchádzania nedbalostným priestupkom a trestným činom na úseku strelných zbraní a streliva.

Môže byť však tiež pomôckou pre žiadateľov o vydanie zbrojného preukazu počas prípravy na skúšku odbornej spôsobilosti vlastniť a držať zbraň.

Koalícia sa nedohodla, ako sa vysporiada s námietkami prezidentky k vráteným zákonom
Vládna koalícia zatiaľ nevie, ako sa postaví k pripomienkam prezidentky Zuzany Čaputovej k trom zákonom, ktoré koncom júla tohto roka nepodpísala a vrátila ich parlamentu na opätovné prerokovanie. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | SITA


Publikácia prináša v komentovanej forme 13 základných zásad pozorného a profesionálneho prístupu k zbrani. Týkajú sa manipulácie so zbraňou, jej čistenia, nabíjania, nosenia či správania sa na strelnici.

Kritériami pre získanie zbrojného preukazu je na Slovensku plná spôsobilosť na právne úkony, dosiahnutý predpísaný vek, ktorý je vo všeobecnosti 21 rokov. Ďalej bezúhonnosť, spoľahlivosť, zdravotná a psychická spôsobilosť a pobyt na území Slovenskej republiky.

Počas procesu získavania zbrojného preukazu je potrebné preukázať potrebu držať, či nosiť zbraň a, samozrejme, úspešne zložiť praktickú skúšku pred skúšobnou komisiou.

Pri nákupe vozidiel 8x8 nejde len o cenu, ale aj o výhodnosť v plnení záväzkov voči NATO, uviedol Majer
Pri nákupe bojových obrnených vozidiel 8x8 Vydra musí Ministerstvo obrany SR (MO SR) zohľadňovať nielen ich cenu, ale aj výhodnosť z hľadiska plnenia záväzkov voči NATO, potreby slovenských ozbrojených síl či možnosti zapojenia domáceho obranného... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | SITA