Nové prípady ochorenia COVID-19 sú importované najmä zo zahraničia
20 | 08 | 2020 I TASR

V prípade nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 ide najmä o úzke kontakty už potvrdených prípadov a import zo zahraničia. Početnejší výskyt nových potvrdených prípadov za stredu (19. 8.) zaznamenali v bratislavských okresoch, ďalej v okresoch Dunajská Streda, Ilava, Žilina, Trenčín a Prešov. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti.


Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Bratislave zaznamenal vo svojej územnej pôsobnosti väčšinou prípady ochorenia importované zo zahraničia. Niektoré prípady sú úzke kontakty už pozitívne testovaných osôb. Nové prípady v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Dunajskej Strede sú prevažne aktívne dohľadané kontakty už potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. V niektorých prípadoch stále pokračuje epidemiologické vyšetrovanie.

V územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Žiline ide o úzke kontakty už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19, importy zo zahraničia, v niektorých prípadoch ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie. Nové prípady v okrese Ilava pochádzajú z jedného podchyteného a monitorovaného ohniska nákazy, ide o kontakty už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19. RÚVZ so sídlom v Považskej Bystrici pokračuje v aktívnom dohľadávaní kontaktov, u ktorých zabezpečuje testovanie na ochorenie COVID-19.

Počatie po 40. roku veku už nemá byť zdravotným dôvodom na úhradu interrupcie
Vek nad 40 rokov nutne nemusí predstavovať zdravotnú indikáciu pre ukončenie tehotenstva, uvádza ministerstvo zdravotníctva. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | SITA


RÚVZ so sídlom v Prešove (okres Prešov, okres Sabinov) zaznamenal vo svojej územnej pôsobnosti ochorenie COVID-19 zväčša u úzkych kontaktov už potvrdených prípadov, vyskytli sa aj sporadické prípady ochorenia COVID-19, niekde sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie. V prípade RÚVZ so sídlom v Trenčíne (okresy Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Bánovce nad Bebravou) ide o úzke kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z monitorovaných ohnísk nákazy.

Na Slovensku v stredu (19. 8.) pribudlo 80 prípadov nákazy novým koronavírusom. Laboratóriá vykonali 3435 testov. Celkovo tak v krajine evidujú 3102 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Ochorenie COVID-19 sa podľa ministerstva zdravotníctva potvrdilo u 28 mužov a 52 žien vo veku od troch do 94 rokov.