Kim Čong-un odovzdal časť právomocí svojej sestre
20 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Severokórejský vodca Kim Čong-un odovzdal časť právomocí svojej sestre Kim Jo-čong a iným dôverníkom, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na juhokórejskú tlačovú agentúru Jonhap.


Poslanec juhokórejského parlamentu Ha Tä-keung uviedol po brífingu juhokórejskej vlády so štátnou tajnou službou, že Kim Jo-čong pomáha svojmu bratovi riadiť krajinu. Podľa neho je Kim Jo-čong v súčasnosti "de facto číslom dva vo velení", napísala agentúra Reuters.

Viceprezident severokórejskej Komisie štátnych záležitostí Pak Pong-ču a nový premiér Kim Tok-hun majú po novom na starosti ekonomiku. Rozšírili sa aj právomoci dvoch predstaviteľov vo vojenskom sektore. "Podstatné je, že Kim Čong-un má naďalej absolútnu moc, ale v porovnaní s minulosťou odovzdal viac svojich právomocí," uviedol Ha Tä-keung.

Podľa juhokórejskej vlády sú zrejme tieto kroky zamerané na odbremenenie vodcu KĽDR. Okrem toho majú umožniť presunutie viny na iné osoby v prípade politických zlyhaní. Bezprostredne nebolo známe, akým spôsobom sa juhokórejská tajná služba k informáciám dostala.

Kim Jo-čong bola doposiaľ vplyvnou poradkyňou svojho brata. V marci prvýkrát verejne vystúpila so samostatným vyhlásením, keď sa vyjadrila ku kritike Južnej Kórey voči severokórejskému raketovému cvičeniu.

Kim Čong-un nariadil konfiškáciu psov. Skončia na tanieri?
Severokórejský vodca opäť šokoval svet. Milovníci zvierat zostali po jeho nariadení v nemom úžase, píše New York Times. Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič