Irán odhalil nové rakety pomenované po bývalom generálovi Solejmáním (VIDEO)
20 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Teherán odhalil protilietadlovú a balistickú raketu s menami známeho generála Gásema Solejmáního a jeho irackého spojenca, ktorí v januári zahynuli počas amerického leteckého úteku, informuje portál RT.


Iránsky minister obrany Amir Hatami vo štvrtok v televíznom príhovore odhalil nové zbrane a uviedol, že jedna z nových rakiet sa nazýva „Haj Qassem“, pričom má dosah 1 400 km. Ďalšia protilietadlová raketa je nazvaná „Abu Mahdi“, pričom je schopná zasiahnuť ciele vzdialené viac ako 1 000 km.

Zábery a obrázky rakiet sa objavili na internete krátko po príhovore. Jedno video, ktoré zjavne vydala agentúra IRIB, ukazuje testované rakety na nezverejnenom mieste v Iráne.

Samotné zbrane sú tiež viditeľné na statickom displeji.



O Iráne je známe, že má bohatý arzenál rakiet, od skupiny balistických rakiet Shahab s dlhým dosahom po celý rad raketových systémov s viacnásobným spustením. Teheránski predstavitelia tvrdia, že jeho program je „defenzívnej“ povahy a jeho cieľom je iba obmedziť regionálne hrozby.

Názvy nových rakiet, ktoré podľa ministra boli vyvinuté na domácom trhu, zvečňujú odkaz generála Gásema Solejmáního, vedúceho jednotky Quds, ktorá patrí k iránskej elitnej revolučnej garde (IRGC) a veliteľa Abu Mahdího al-Muhandisa, ktorý viedol iracké šiitské milície.



Obaja zomreli v januári pri americkom útoku. Atentát na Solejmáního - prvý známy príklad toho, ako USA zabili zahraničného vojenského predstaviteľa - vzbudil v Teheráne hnev a vyvolal veľkolepé protiamerické zhromaždenia v Iraku i mimo neho.

Irán reagoval na útok a vystrelil rakety na americké základne v susednom Iraku. Pri odvetných útokoch nezomrel žiadny americký ani koaličný vojak, hoci americká armáda oznámila, že niekoľkým jednotkám bolo diagnostikované zranenie hlavy.

„Žiadna kolonialistická moc alebo hrozba“ nemôže odradiť turecké operácie v Stredomorí, varuje Erdogan
Prezident Recep Tayyip Erdogan prehlásil, že Turecko bude aj naďalej hľadať prírodné zdroje vo východnom Stredomorí napriek všetkým hrozbám. Ankara tiež očakáva, že aktéri v regióne podniknú kroky na zníženie napätia, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Marek Molnár