Veľa nových prípadov COVID-19 sa vyskytlo medzi pracovníkmi zo zahraničia
19 | 08 | 2020 I TASR

Značnú časť zo 100 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v utorok (18. 8.) zaznamenali vo firme, ktorej pracoviská sú v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave a Galante. Zväčša ide o sezónnych pracovníkov zo zahraničia. Informovala o tom Daša Račková z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


"Na jednotlivých pracoviskách bolo doteraz potvrdených vyše 30 pozitívnych prípadov zo stoviek už testovaných zamestnancov na ochorenie COVID-19. V stredu a počas najbližších dní je naplánované testovanie ďalších zamestnancov, vrátane externej dopravnej obsluhy, dá sa preto očakávať, že počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bude ešte rásť," uviedla Račková.

Doplnila, že v priestoroch, kde boli pozitívne testovaní zamestnanci ubytovaní, prijímajú príslušné protiepidemické opatrenia ako napríklad dôslednú dezinfekciu priestorov, vyčlenenie priestorov na izoláciu pre pozitívne testované osoby a ich úzke kontakty.

V ostatných prípadoch početnejšieho šírenia ochorenia COVID-19 v okresoch Dunajská Streda, Žilina a Prešov ide podľa Račkovej o aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia z už identifikovaných a monitorovaných ohnísk nákazy. "V niektorých prípadoch sme zaznamenali aj sporadický výskyt prípadov ochorenia COVID-19, epidemiologické vyšetrovanie v týchto prípadoch naďalej pokračuje," dodala. Na Slovensku aktuálne nezaznamenávajú komunitné šírenie ochorenia COVID-19, ide o lokálne ohraničené ohniská nákazy.

Kolíková navrhuje, aby majetky sudcov preveroval nový aparát pri Súdnej rade
Majetkové previerky sudcov by po novom mohol vykonávať nový aparát pri Súdnej rade SR. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA


ÚVZ SR pripomína dôležitosť aktualizácie krízových plánov vo veľkých firmách. "Vyzývame zamestnávateľov, aby v tejto veci neváhali využiť súčinnosť regionálnych úradov verejného zdravotníctva a dôsledne dbali na dodržiavanie protiepidemických opatrení, ktoré sú v krízových plánoch zadefinované," zdôraznila Račková.

Medzi tieto opatrenia môžu patriť napríklad obmedzenie stretávania sa pracovníkov z rôznych budov alebo jednotlivých zmien, zavedenie ranného filtra, zabezpečenie odstupov medzi zamestnancami, nariadenie práce z domu a podobne. "Zároveň zdôrazňujeme potrebu zvýšenej intenzity umývania a dezinfekcie dotykových plôch, zabezpečenie pravidelného vetrania, ako aj nosenie rúšok v interiéroch, dodržiavanie sociálnych odstupov a aj časté umývanie a dezinfekciu rúk," pripomenula Račková.

Osoby pozitívne na COVID-19 sa aktuálne nachádzajú v izolácii, rovnako aj ich úzke kontakty, ktoré sa podrobia testovaniu na nový koronavírus. Súčasný výskyt COVID-19 si podľa epidemiológov vyžaduje dôsledné dodržiavanie aktuálne nariadených a odporúčaných opatrení ÚVZ SR a príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a prijímanie vybraných opatrení na lokálnej úrovni.

Slovensko je ideálny priestor na priemyselné investície, reagoval minister Sulík na investíciu Porsche
Slovensko je podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka ideálny priestor na priemyselné investície. Vicepremiér tak reagoval na avizovanú investíciu spoločnosti Porsche Werkzeugbau s.r.o. v Hornej Strede za približne 250 mil. eur. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA


Na Slovensku v utorok pribudlo 100 prípadov nákazy novým koronavírusom. Laboratóriá vykonali 3684 testov. Celkovo tak v krajine evidujú 3022 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczisk.sk.

Ochorenie COVID-19 sa podľa ministerstva zdravotníctva potvrdilo u 52 mužov a 48 žien vo veku od piatich do 98 rokov v okresoch Senec (23), Bratislava (21), Dunajská Streda (11), Žilina (6), Trenčín (6), Prešov (5), Galanta (5), Trnava (3) a Michalovce (3). Taktiež v okresoch Nitra (2), Košice (2), Pezinok (2), Nové Mesto nad Váhom (1), Prievidza (1), Bytča (1), Sobrance (1), Trebišov (1), Malacky (1) Čadca (1), Bánovce nad Bebravou (1), Medzilaborce (1), Skalica (1) a Tvrdošín (1).