Migrantov ubúda. Kvôli pandémiu ich do EÚ nelegálne vstúpilo o 15 percent menej
19 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Za prvých sedem mesiacov tohto roka sa nelegálne na území Európskej únie dostalo 47 250 ľudí, čo je o 15 percent menej, než bolo v rovnakom období evidované v minulom roku. Píše český portál Aktuálně.


V tlačovej správe to v utorok uviedla Uerópska agentúra pre ochranu vonkajších hraníc Frontex. Od apríla však pozoruje nárast aktivity na hlavných migračných trasách. "Potom, čo v apríli dosiahol rekordne nízku úroveň prílkevu migrantov v dôsledku reštrikcií spojených s novým koronavírusom Covid-19, počet nelegálnych migrantov zaznamenaných na vonkajších hraniciach Európy v posledných troch mesiacoch narastal," informuje Frontex.

Hoci celkovo tento rok európska pohraničná agentúra eviduje nižší počet nelegálnych vstupov na územie EÚ ako vlani, u niektorých konkrétnych regiónov je vývoj opačný. Naprieč centrálnym Stredomorím údajne od januára do júla prišlo 13 142 utečencov a súčet je v medziročnom porovnaní viac ako dvojnásobný.

O 80 percent väčší rozsah nelegálnej migrácie je hlásený z Balkánu, kadiaľ podľa Frontexu prišlo 11 264 ľudí. Centrálnu stredomorskú trasu tento rok využívajú hlavne Tunisania a Bangladéšania, zatiaľ čo aktivitu na balkánskej trase vraj z dvoch tretín tvoria najmä Sýrčania.

Za júl eviduje Frontex oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšený pohyb v stredomorských koridoroch zahŕňajúcich Taliansko a Španielsko. Celkovo vraj priniesol siedmy mesiac roka skoro tretinový nárast počtu nelegálnych prechodov cez únijné hranice, pričom ich bolo zaznamenaných celkom 8 650.

Ako americká tajná služba drzo získava údaje o občanoch
Prečo by si mali úrady prácne podľa zákona získavať súdne príkazy a povolenia, ak sa to dá jednoducho kúpiť? Americká tajná služba - nie až tak tajne - potrebné údaje nezískava. Nakupuje si ich. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Ivan Brožík