Holandskí vedci objavili protilátky na nový typ koronavírusu v materskom mlieku
19 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vedci z Univerzitnej nemocnice v Amsterdame (UMC) v spolupráci s ďalšími výskumnými inštitúciami objavili protilátky proti novému typu koronavírusu v materskom mlieku žien, ktoré boli pozitívne testované na vírus SARS-Cov-2. Uviedol to v stredu spravodajský server DutchNews.nl.


Odborníci v súčasnosti skúmajú, či by sa materské mlieko mohlo použiť na prevenciu koronavírusových infekcií u zraniteľných ľudí počas prípadnej druhej vlny pandémie. Vedci už zistili, že protilátky z materského mlieka sa nezničia jeho pasterizáciou, čo je nevyhnutné na to, aby boli použiteľné pre iných ľudí.

"Myslíme si, že pri konzumácii mlieka sa protilátky prichytávajú na povrch sliznice. Potom napadnú vírusové častice skôr, ako sa dostanú do tela," uviedol Hans van Goudoever, riaditeľ detskej nemocnice Emma pôsobiacej v rámci UMC.

Ako americká tajná služba drzo získava údaje o občanoch
Prečo by si mali úrady prácne podľa zákona získavať súdne príkazy a povolenia, ak sa to dá jednoducho kúpiť? Americká tajná služba - nie až tak tajne - potrebné údaje nezískava. Nakupuje si ich. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Univerzitná nemocnica už rozbehla kampaň s cieľom nájsť 1000 žien, ktoré sú ochotné darovať 100 ml materského mlieka na výskumný projekt.

"Ženy, ktoré mohli mať koronavírus bez toho, aby si to všimli, mohli vytvoriť protilátky, ktoré sa nachádzajú v ich materskom mlieku," vysvetlil Van Goudoever. Dodal, že aj preto výskumný tím hľadá matky, ktoré mohli byť nakazené vírusom SARS-Cov-2. Aj keby sa predpoklady vedcov nepotvrdili, zozbierané vzorky materského mlieka infikovaných žien budú s ich súhlasom predmetom ďalšieho vedeckého výskumu.

Ruské vládne lietadlo vykonalo krátky spiatočný let do Minska a späť
Ruské vládne lietadlo Tu-214, ktoré sa používa na prepravu vysokých vládnych predstaviteľov vrátane vedúcich členov ruskej tajnej služby FSB, vykonalo v utorok krátky spiatočný let z Minska do Moskvy a späť. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR