Západné krajiny chcú „prilákať“ ruských vedcov, ktorí vytvorili prvú vakcínu proti Covid-19
18 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Západné výskumné inštitúcie sa pokúšajú „prilákať“ odborníkov zo strediska, ktoré vytvorilo prvú svetovú vakcínu proti Covid-19 - Sputnik V, informuje portál RT.


Riaditeľ moskovského Národného výskumného centra Gamaleya však uviedol, že len strácajú čas. „Snažia sa ich odlákať preč. Ale oni to nespravia,“ uviedol Alexander Gintsburg pre televízny kanál Russia-1.

"Naši vedci pracujú v inštitúte Gamaleya už desať rokov. Každá americká alebo európska inštitúcia môže snívať o tom, že bude mať takýchto vedcov,“ pokračoval Gintsburg.

Podľa Gintsburga bola negatívna reakcia Západu na novo zaregistrovanú ruskú vakcínu celkom predvídateľná. Vysvetlil, že to bolo hlavne z komerčných dôvodov, "ubolené pocity" a "zranená pýcha". Vedec však neverí, že išlo o koordinovaný „informačný útok“, ale skôr o inštinktívnu reakciu.

Pompeo prehlásil, že žiadny iný štát nemôže blokovať "multilaterálne" sankcie, ktoré USA chcú uvaliť na Irán
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo čelí výsmechu na internete po tom, ako odmietol opozíciu ostatných členov Bezpečnostnej rady OSN proti „okamžitým“ sankciám, s ktorými USA chcú zasiahnuť Irán, zatiaľ čo represívne opatrenia by boli... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár


"Ja by som to nenazval tajnou dohodou. Nazval by som to prirodzenou negatívnou reakciou západných spoločností na vznik ruského produktu, ktorý neočakávali. Takže si myslím, že by sme mali ignorovať tieto negatívne veci, ktoré sú namierené proti nám," ďalej poznamenal riaditeľ moskovského Národného výskumného centra Gamaleya.

Minulý týždeň prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko zaregistrovalo prvú vakcínu na svete proti Covid-19. Vakcína Sputnik V bola vyvinutá v inštitúte Gamaleya a jej klinické testovania boli úspešne ukončené v júni až júli. Vakcína bola vyvinutá pomocou platformy, ktorá bola použitá - a zdokonalená - pri príprave iných vakcín.

Irán zmení svoj prístup k SAE kvôli dohode s "izraelským režimom, ktorý vraždí deti"
Čerstvo oznámená mierová dohoda s Izraelom, zmenila postoj Teheránu k Spojeným arabským emirátom (SAE), varoval najvyšší iránsky veliteľ a uviedol, že Abú Dabí bude teraz hlavným podozrivým aj pri tom najmenšom probléme v Perzskom zálive,... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár