Pompeo prehlásil, že žiadny iný štát nemôže blokovať "multilaterálne" sankcie, ktoré USA chcú uvaliť na Irán
17 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo čelí výsmechu na internete po tom, ako odmietol opozíciu ostatných členov Bezpečnostnej rady OSN proti „okamžitým“ sankciám, s ktorými USA chcú zasiahnuť Irán, zatiaľ čo represívne opatrenia by boli „multilaterálne“, informuje portál RT.


"Ak sa Spojené štáty domnievajú, že Irán nesplnil svoje záväzky, žiadny iný štát nemôže blokovať našu schopnosť zasiahnuť krajinu multilaterálnymi sankciami," vyhlásil Pompeo vo svojom príspevku na Twitteri v nedeľu večer.



Vysoko postavený americký diplomat hovoril o lavíne sankcií, ktoré Washington uvrhol na Teherán po tom, čo Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) drvivou väčšinou odmietla rezolúciu USA o predĺžení trinásťročného zbrojného embarga proti Islamskej republike začiatkom tohto týždňa.

Ponižujúca porážka, pri ktorej bol na strane USA iba jeden člen z 15-členného orgánu (Dominikánska republika), zatiaľ čo Čína a Rusko boli proti rezolúcii a všetky ostatné národy vrátane Francúzska a Spojeného kráľovstva sa zdržali hlasovania, neodradila Washington, ktorý zdvojnásobil svoju hrozbu, že zasiahne Irán sankciami.

Trump sa chce stretnúť s Putinom ešte pred voľbami v USA
Washington zvažuje stretnutie v septembri v New Yorku, ako však dostať Vladimíra Putina do New Yorku a to ešte extrémne skoro, to je veľká otázka. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Veľvyslanec USA pri OSN Kelly Craft uviedol, že USA sa neprestanú snažiť uvaliť sankcie na Irán, pričom uviedol, že USA „majú všetky práva“ na to, aby sa zamerali na tzv. dohodu, ktorú je možné uplatniť, ak si signatár myslí, že Irán ju porušil.

Napriek tomu, že v roku 2018 USA jednostranne odstúpili od dohody, Washington údajne rozposlal memorandum medzi členov BR OSN, v ktorom tvrdí, že je stále členom dohody.



Pompeov výklad o „mnohostrannom“ spojení s jeho úmyslom nezohľadniť akékoľvek námietky, ktoré mohli mať ostatné strany dohody o jadrovej energii (Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko), zosmiešnilo na internete veľa ľudí.

„Samozrejme, iné štáty môžu blokovať americkú schopnosť ukladať mnohostranné sankcie. USA môžu ukladať sankcie samy o sebe, ale nemôžu nútiť ostatných, aby to urobili,“ napísal na Twitteri Nicholas Grossman, odborný asistent na Katedre politológie na Illinoiskej univerzite.



Daniel Larison, vedúci redaktor amerických konzervatívcov, zase navrhol, aby sa Pompeo naučil význam slova „multilaterálny“.