O financie od Remišovej nežiadame, reagujú na Fica mimovládky
18 | 08 | 2020 I SITA

O kauze právnych služieb objednaných štátom od advokáta Michala Miškoviča sa Nadácia Zastavme korupciu opakovane vyjadrovala veľmi kriticky, či už pre Slovenský rozhlas alebo na sociálnych sieťach.


Nadácia to zdôraznila na sociálnej sieti v reakcii na tvrdenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Ten dnes povedal, že mimovládky sa k téme objednávky právnych služieb od právnika údajne blízkemu ministrovi financií Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) nevyjadrujú, pretože očakávajú financie od ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej,

„Tejto téme sa chceme venovať aj v pripravovanej analýze právnych služieb,” uvádza Nadácia Zastavme korupciu s tým, že krivé obvinenia zo strany Fica považujú za snahu spochybniť ich a ich prácu, ktorej výsledkom bolo aj podanie podnetu na výbor, aby preveril pobyt Fica v kaštieli s nejasným vlastníckym pozadím. „Čo sa týka dotácii od ministerky Remišovej, ak má pán poslanec na mysli ohlásenú dotačnú schému pre neziskovky vo výške milión eur, tak tá má byť podľa našich informácií vyčlenená pre organizácie, ktoré bojovali s koronou v sociálnej oblasti. Podpora teda nebude určená pre antikorupčné mimovládky ako sme my a neplánujeme sa o ňu ani uchádzať,” zdôrazňuje nadácia.

Z pohľadu lekárov je zdravotníctvo pre túto vládu nič iné, len výsmech
Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) je vážne znepokojený vyhláseniami premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ako i mediálnou komunikáciou ministerstva zdravotníctva k odmeňovaniu zdravotníkov, ktorí boli v prvej línii počas pandémie ochorenia... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR


Takisto Transparency International Slovensko (TIS) v tejto súvislosti uvádza, že k prípadu právnych služieb zaujali kritické stanovisko. Taktiež zdôrazňujú, že o financie z ministerstva investícii sa nemienia uchádzať. „Pred tromi rokmi to bol práve Robert Fico, ktorý ohlásil 15 miliónov eur z eurofondov pre mimovládky (tlačila ho do toho Európska komisia),” uvádza organizácia s tým, že podobne, ako väčšina mimovládok, aj oni v súťaži dostali grant, a to vo výške 280-tisíc eur na tri roky.

„Robili sme zaň rebríčky samospráv, audit v Nitre a etické školenia v krajských mestách,” uvádza TIS. Organizácia dodala, že súčasnú vládu chváli aj kritizuje podľa jej skutkov, tak ako tú minulú. Fico dnes v súvislosti s prípadom bratislavského advokáta Michala Miškoviča, s ktorým štát podpísal zmluvy na na právne služby 850-tisíc eur vyzval ku konaniu tretí sektor, predovšetkým Nadáciu Zastavme korupciu a mimovládnu organizáciu TIS.

„Tieto organizácie sú ticho, lebo ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) im sľúbila milión eur, čo je päťnásobne viac v porovnaní s minulým rokom. Vyzývam preto tretí sektor, nebuďte ticho, lebo to, čo robí pani Remišová voči vám, je politická korupcia," vyhlásil predseda Smeru-SD. Ak budú pri tejto kauze mlčať, nikdy viac tieto inštitúcie nebude možné podľa jeho slov brať vážne.

AKTUÁLNE: Na Slovensku pribudli ďalšie dve úmrtia na COVID-19 (aktualizácia)
Slovensko už má 33 obetí nového koronavírusu. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR