Asociácia hotelov a reštaurácií nesúhlasí s obmedzením hromadných podujatí v interiéroch
18 | 08 | 2020 I SITA

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) nesúhlasí s ohlásenými plánovanými opatreniami pri organizovaní hromadných podujatí v interiéroch.


Nevidí dôvod na obmedzenia, keďže sa podľa nej nepreukázalo šírenie ochorenia z dôvodu organizovania takýchto podujatí. Rovnako nevidí dôvod na obmedzovanie kapacity návštevníkov kúpalísk a akvaparkov. Informoval o tom v utorok generálny manažér AHRS Marek Harbuľák s tým, že obmedzenia poskytovania služieb cestovného ruchu bez argumentov zneisťujú hostí i podnikateľov.

"Informácie o plánovaných reštrikciách, ktoré odzneli na tlačovej besede 13. augusta za účasti ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, hlavného hygienika SR Jána Mikasa a ďalších odborníkov na epidemiológiu, spôsobujú neistotu organizátorom podujatí, prevádzkovateľom ubytovacích a stravovacích zariadení, kúpalísk a akvaparkov. Okrem toho nie sú známe žiadne relevantné argumenty pre takéto vážne rozhodnutia a nie je jasné ani to, odkedy, ako a akým spôsobom by sa mali vykonať," upozornil Harbuľák, ktorý je tiež prezidentom Zväzu cestovného ruchu SR.

Takéto vyjadrenia podľa zástupcu AHRS zhoršujú už aj tak zlú situáciu v zariadeniach cestovného ruchu. Po skončení letnej sezóny sa očakáva celkový prepad v ubytovacích i stravovacích zariadeniach.

AKTUÁLNE: Na Slovensku pribudli ďalšie dve úmrtia na COVID-19 (aktualizácia)
Slovensko už má 33 obetí nového koronavírusu. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR


"Plánované podujatia môžu práve v jesenných mesiacoch aspoň mierne korigovať ekonomické problémy, najmä v mestských hoteloch, ktoré sú bytostne závislé od organizácie takýchto podujatí. Vďaka organizovaniu firemných, spoločenských i súkromných akcií by mohlo viacero menších podnikateľov v cestovnom ruchu prežiť rok 2020 a neskrachovať," tvrdí Harbuľák.

V súvislosti s vyjadreniami o obmedzeniach, ktoré by mohli nastať v zariadeniach cestovného ruchu, a podľa AHRS nie sú ničím podložené, organizácia žiada ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika SR Jána Mikasa o aktívnu komunikáciu s odvetvím pri príprave opatrení, aby sa predišlo zbytočným obmedzeniam a rozsiahlym ekonomickým škodám.

AHRS pripravila v máji, v čase otvárania stravovacích a ubytovacích prevádzok, manuál s odporúčaniami pre zabezpečenie vyššej ochrany zdravia hostí i zamestnancov. Pokiaľ sa hotely a reštaurácie riadia týmito odporúčaniami, riziko šírenia koronavírusu sa podľa asociácie minimalizuje.

Odmeny pre pracovníkov v prvej línii dostanú aj lekári, vyhlásil premiér
Finančné odmeny určené pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie pracovali v rizikovom prostredí, sa majú týkať všetkých zdravotníkov, ktorí pracovali v tzv. prvej línii, vrátane lekárov. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR