Afganská mierová aktivistka prežila pokus o atentát
18 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Aktivistka za práva žien Fawzia Koofiová, členka tímu, ktorá rokuje o dohode s Talibanom, bola postrelená do ruky, píše theguardian.com


Jedna zo žien v afganskom mierovom vyjednávacom tíme bola pri pokuse o atentát zranená. Fawzia Koofiová, bývalá poslankyňa parlamentu, bola v piatok popoludní napadnutá v blízkosti hlavného mesta Kábul. Vracala sa práve z návštevy severnej provincie Parwan.

Koofiová je súčasťou 21-členného tímu povereného zastupovaním afganskej vlády v nadchádzajúcich mierových rozhovoroch s Talibanom. Mierové rozhovory prichádzajú v nadväznosti na dohodu USA s militantmi, ktorá bola vyjednaná vo februári.

Vedúci afganskej mierovej delegácie Mohammed Masoom Stanekzai napísal, že Koofiová útok prežila a je „zdravá“. Fawzia Koofiová a jej sestra Maryam Koofiová sa zastavili na trhu v okrese Qarabagh, keď na ne zaútočili ozbrojenci, uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Tariq Arianová.

Pri útoku islamistov na hotel v Mogadiše zomrelo najmenej 5 civilistov (VIDEO)
Islamskí militanti zaútočili na hotel v somálskom hlavnom meste Mogadišo, pričom zahynulo najmenej päť ľudí, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Ako Taliban, tak aj príslušníci islamskej skupiny, pokračujú v útokoch proti afganským vládnym predstaviteľom, ale Zabihullah Maujhid, hovorca Talibanu, odmietol účasť tejto skupiny na útoku. Koofiová je tiež aktivistkou za práva žien, ktorá je výraznou kritičkou Talibanu. V správe na jej Facebookovom účte sa uvádza, že prišlo k zraneniu jej pravej ruky. "Našťastie to nie je život ohrozujúce zranenie." Arianová povedala, že polícia začala vyšetrovanie a, že nie sú k dispozícii žiadne ďalšie podrobnosti o útoku.

Cieľom mierovej dohody USA je zapojiť Taliban do boja proti bojovníkom islamského štátu v Afganistane. Taliban a Islamský Štát sú nepriatelia. Mierová dohoda tiež umožňuje silám USA a NATO stiahnutie jednotiek z Afganistanu. Pre Taliban a afganskú vládu táto dohoda umožňuje začať priame rozhovory.

Afganská vláda v piatok vyhlásila, že pred začatím priamych rokovaní medzi oboma stranami, prepustila prvých 80 väzňov Talibanu. Prepustenia väzňov na oboch stranách sú súčasťou dohody podpísanej vo februári medzi USA a Talibanom. Dohoda vyzýva na prepustenie 5 000 členov Talibanu, ktorých zajala afganská vláda a 1 000 vládnych predstaviteľov a vojenských pracovníkov, ktorých zajal Taliba. Má ísť o gesto dobrej vôle pred rokovaniami v Afganistane.

Očakáva sa, že rozhovory sa budú konať v Katare, kde si Taliban udržuje politický úrad. Viacerí afganskí lídri povedali, že rozhovory sa začnú najneskôr 20. augusta.

Víkendové násilie V USA prinieslo 4 mŕtvych a 15 zranených
Policajný komisár Danielle Outlaw označil ozbrojené násilie za „rušivé“ a „deprimujúce“ Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Mário Martinka