Bieloruský minister vnútra tvrdí, že zabitý demonštrant mohol byť zasiahnutý gumovým projektilom (VIDEO)
17 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Demonštrant, ktorý bol zabitý za nejasných okolností počas stretov s políciou v Bielorusku, mohol byť zasiahnutý gumovým projektilom, uviedol minister vnútra krajiny a vyzval verejnosť, aby počkala na výsledky vyšetrovania, informuje portál RT.


Alexander Taraikovsky, 34-ročný demonštrant, ktorý bol zabitý počas protestov v bieloruskom hlavnom meste Minsk, mohol byť pod paľbou zo zbraní, ktoré nie sú smrtiace, informoval minister vnútra Jurij Karaev.

"Možno bol postrelený zbraňami, ktoré nie sú smrtiace. Zatiaľ neviem, nie som vyšetrovateľ,“ prehlásil Karaev pre miestne médiá skôr, ako zmenil tému na nepokoje v Spojených štátoch.

"Zomrel. Koľko ľudí zahynulo pri nepokojoch v Amerike?," poznamenal bieloruský minister vnútra.

Úradník trval na tom, že zosnulý demonštrant sa mohol dostať pod paľbu iba gumových projektilov a že orgány počas protestov nepoužívali smrtiace zbrane.

Lukašenko zvolal svojich podporovateľov a odmietol výzvy na odstúpenie
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľňajšom príhovore na zhromaždení svojich podporovateľov v Minsku odmietol výzvy na odstúpenie z funkcie. V tom istom čase prebiehala aj doteraz najväčšia demonštrácia podporujúca opozíciu, na ktorej sa... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Smrť Taraikovského dodala viac motivácie protestom, ktoré vypukli po prezidentských voľbách, ktoré sa konali v Bielorusku 9. augusta. Vyšetrovanie smrteľného incidentu stále prebieha.

Úrady pôvodne tvrdili, že demonštrant bol kriticky zranený improvizovaným výbušným zariadením, ktoré nosil, zdá sa však, že tomu tak nie je.



Grafické videá z incidentu ukazujú, že sa Taraikovsky blíži k radu ťažko ozbrojených príslušníkov, ale v rukách nemal nič. Vo videách je možné vidieť niekoľko výbuchov, napríklad z ohňostrojov, ktoré boli zapálené protestujúcimi.

Neskôr je na videu možné vidieť protestanta s veľkou krvavou ranou na hrudi a následne na to sa zrútil na zem. Dostupné zábery však neukazujú, ako presne sa dostal k smrteľnej rane.

NATO aj Litva popreli obvinenia Lukašenka. "Žiadne tanky ani vojakov nezhromažďujeme!"
Litva aj Severoatlantická aliancia popreli, že by pri hranici Bieloruska zhromažďovali vojakov a tanky. Litva ako členský štát NATO v nedeľu vyhlásila, že nepredstavuje vojenskú hrozbu pre svojho suseda Bielorusko. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR