Zbavte sa auta, dáme vám peniaze a budeme šťastnejší!
16 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Dá sa žiť bez auta? No predsa dá, určite bez auta s benzínovým alebo naftovým motorom. A to aj pri zachovaní potrebnej mobility.


Každý, kto sa zbaví svojho auta so spaľovacím motorom, dostane 500 eur. Obec Denzlingen v Nemecku chce využiť motivačné bonusy s cieľom povzbudiť čoraz viac obyvateľov aby prestúpili na bicykle alebo do verejnej dopravy. Nemecké noviny Die Zeit ju v tom podporujú.

Už v blízkej budúcnosti bude v obci Denzlingen pri Freiburgu vyplácaný zaujímavý bonus. Ak sa jej obyvatelia zbavia svojich vozidiel so spaľovacími motormi, budú odmenení dotáciou vo výške 500 eur. Starosta Markus Holleman má plány celkom jasné. Spolu štrnásť tisíc obyvateľov obce je doslova nadchnutých pre ochranu miestneho ovzdušia. Prečo to nevyužiť?

"Golden Eye" alebo aj observatórium Arecibo zdemoloval jeden kábel
Roztrhnutý nosný kábel spôsobil rozsiahle poškodenia na observatóriu Arecibo, známeho aj ako “Zlaté oko” zo známej Bondovky. Diera o veľkosti 30 metrov vyradila observatórium Arecibo v Portoriku mimo prevádzku. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


“Každý, kto sa zbaví svojho auta so spaľovacím motorom a zaviaže sa, že si nebude kupovať ani trvale prenajímať nové vozidlo počas najbližších troch rokov, by mal dostať finančné prostriedky vo výške 500 eur. Peniaze dostanete buď ako dotáciu na ročný lístok na verejnú dopravu, alebo ako dotáciu na nákup nového bicykla alebo e-bicykla (400 eur) alebo ako nákupný poukaz v miestnych obchodoch a prevádzkach služieb (200 eur).” Hovorí o jednoduchom súbore opatrení na ochranu ovzdušia starosta Holleman.

Bonusy považuje za inšipráciu, ako motivovať ľudí, aby vo väčšej miere používali bicykle, e-bicykle, alebo prostriedky linkovej verejnej dopravy. Zároveň tak podľa starostu obyvatelia Denzlingenu podporia miestne hospodárstvo. Okrem šiestich autobusov, ktoré jazdia po uliciach obce a dvoch vlakov S-Bahn, ktoré ju spájajú s neďalekým Freiburgom sa stavia aj nová sieť cyklociest. Mimochodom, verejná doprava funguje aj po polnoci.

Auto v Denzlingene vlastne potrebné nie je. Sám starosta to svoje použije iba raz za rok na dovolenku. A to sa už viac oplatí prenajať si ho na tak krátky čas z požičovne. Mimochodom, obyvatelia obce, stretávajúci sa na svojich bicykloch, sa zrazu viac usmievajú, majú dobrú náladu, sú plní vtipu a cítia sa aj fyzicky lepšie.

P. Sádovský: Verejná doprava sa začína aktivizovať, stúpa dôležitosť ekológie
25 | 12 | 2018 | TASR