Slováci stále tankujú lacnejšie ako začiatkom roka
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / SITA

Ceny benzínu na našich pumpách minulý týždeň mierne poklesli a Slováci tak stále tankujú lacnejšie pohonné látky ako začiatkom tohto roka. Prázdninový režim na slovenských čerpacích staniciach by mal naďalej pokračovať.


Ceny benzínu aj nafty na našich pumpách po minulotýždňovom mierom poklese sa oproti predchádzajúcemu týždňu znížili o 0,3 %. „V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín aj nafta lacnejšia o zhruba 11 až 17 %,“ povedala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Počas minulého týždňa (32. týždeň) sa ropa Brent opäť vyvíjala v podstate stabilne a pohybovala sa v rozmedzí 44 až 45 amerických dolárov za barel. Rovnaký bol vývoj na ropnom trhu aj počas tohto týždňa (33. týždeň).

Svedkami takéhoto prázdninového režimu na ropnom trhu sme už niekoľko týždňov, počas ktorých sa čierne zlato hýbe v rozmedzí 43 až 45 dolárov za barel. „Na stabilných úrovniach je cena ropy držaná hlavne oživovaním globálnej ekonomiky, čo podporuje dopyt, a ťažobnými limitmi kartelu OPEC, čo znižuje ponuku,“ dodala Glasová.

Kartel tento týždeň zrevidoval smerom nadol aj svoju prognózu vývoja dopytu po rope v tomto roku a upozornil na negatívne dopady, ktoré môže mať druhá vlna pandémie na ropný trh.

Spojenie maďarských strán neznamená krach spolupráce so Slovákmi, uviedol Bugár
Podľa politológa Tomáša Koziaka sú Slováci a Maďari odkázaní na politickú spoluprácu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | SITA