Ministerstvo vnútra potrebuje pre svoju letku palivo takmer za 3 milióny
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / SITA

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) vyhlásilo verejné obstarávanie na dodávku a plnenie svojich dopravných lietadiel a vrtuľníkov.Letecký útvar MVSR momentálne pozostáva zo štyroch dopravných lietadiel a troch vrtuľníkov. Rezort odhaduje náklady na zabezpečenie paliva na 2 971 967 eur bez DPH.


„Predmetom zákazky je dodávka a plnenie dopravných lietadiel a vrtuľníkov prevádzkovaných Leteckým útvarom Ministerstva vnútra SR leteckým palivom JET A-l na Letisku M. R. Štefánika Bratislava,“ uviedol rezort vnútra. Službu by záujemcovia o dodávku pre ministerstvo mali byť schopní poskytovať po dobu 24 mesiacov.

Letecký útvar MV SR momentálne pozostáva z dvoch lietadiel Airbus A-319 a dvoch strojov Fokker 100. Lietadlá slúžia najmä na prepravu najvyšších ústavných činiteľov, humanitárne lety alebo na evakuáciu slovenských občanov zo zahraničia. Letka rezortu tiež disponuje vrtuľníkmi, konkrétne dvoma strojmi typu Mi-17 (Mi-171) ruskej výroby a jedným kanadsko-americkým vrtuľníkom Bell-429.

Vrtuľníky letky asistujú napríklad pri záchranných prácach, hasení požiarov, výcvikoch alebo policajno-pátracích akciách. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) koncom júla uviedol, že vláda zváži zlúčenie letky rezortu vnútra s letkou rezortu obrany. Najskôr by sa tak však stalo v januári 2022.

Pod Kriváňom skolaboval muž, leteckí záchranári mu už nedokázali pomôcť
Pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách skolaboval v sobotu 65-ročný turista, leteckí záchranári mu už nedokázali pomôcť. Informovala o tom Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE na svojej stránke na sociálnej sieti. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | TASR