Bratislavský Prezidentský palác svieti bielo-červeno na znak solidarity s protestujúcimi Bielorusmi
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / SITA

Už je to týždeň od volieb v Bielorusku, čo sa po celej krajine konajú masové zhromaždenia. Ľudia sa búria proti výsledku volieb a všetko je sprevádzané násilnými  stretmi s poriadkovou políciou.


Prezidentský palác v Bratislave je od večera 15. augusta nasvietený symbolicky na bielo-červeno na znak solidarity s protestujúcimi občanmi Bieloruska. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec, urobili tak aj z dôvodu, že proti protestantom v Bielorusku bola použitá sila za to, že sa verejne postavili na obranu slobody a demokracie.

Začiatkom uplynulého týždňa vyjadrila prezidentka SR Zuzana Čaputová znepokojenie s aktuálnou situáciou v Bielorusku. Odsúdila násilie použité proti občanom, ktorí vyšli do ulíc, aby slobodne vyjadrili svoj názor. „Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova musia byť rešpektované a dodržiavané,“ zdôraznila.

Lukašenko odmietol zahraničných vyjednávačov vo vyvolanej povolebnej kríze
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odmietol v sobotu ponuky na zahraničné sprostredkovanie rokovaní s povolebným opozičným hnutím, ktoré požaduje Lukašenkovo odstúpenie. Prezident na stretnutí s predstaviteľmi obrany povedal, že sa moci... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Bieloruský prezident Alexander Lukašenko obhájil v prezidentských voľbách mandát a nastupuje tak do svojho šiesteho funkčného obdobia. Ústredná volebná komisia oznámila, že po zrátaní všetkých hlasovacích lístkov si politik, ktorý je na čele krajiny 26 rokov, pripísal 80,23 percenta hlasov.

Po vyhlásení prvotných výsledkov vyšli protestovať do ulíc v hlavnom meste Minsk a aj v ďalších mestách tisícky ľudí, keďže ich považujú za zmanipulované. Masové zhromaždenia pokračujú v krajine týždeň a sprevádzajú ich strety s poriadkovou políciou, ktorá na rozohnanie demonštrantov používa gumové projektily, vodné delá či zábleskové granáty a bije ich aj obuškami. Zadržaných bolo vyše sedem tisíc  demonštrantov.

Slovenský "agrobarón" s Jánom Sabolom kupujú farmu v Rusku
Počas prvej vlády Smeru šéfoval Slovenskému pozemkovému fondu, postupne sa vypracoval na podnikateľskú špičku Slovenského poľnohospodárstva. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Ivan Brožík