Putin zvoláva mimoriadný summit Bezpečnostnej rady OSN o Iráne
15 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruský prezident Vladimír Putin v piatok vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko, aby zvolali mimoriadnu schôdzu o situácii v Iráne a zamedzili tak eskalácii napätia v Perzskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.


Putin navrhol, aby lídri zastupujúci Čínu, Francúzsko, Rusko, Veľkú Britániu, Spojené štáty, Nemecko a Irán prerokovali situáciu cez videoprenos.

"Ide o naliehavú záležitosť," vyhlásil Putin. "Diskusia v Bezpečnostnej rade OSN o Iránskej otázke sa stáva čoraz napätejšou."

Dodal, že Irán sa stal terčom "nepodložených obvinení". Lídri by sa takisto mali dohodnúť na opatreniach, ktoré posilnia vzájomnú dôveru a bezpečnosť v regióne.

Erdogan hrozí prerušením diplomatických stykov so SAE a zatvorením veľvyslanectva
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že zvažuje prerušiť všetky diplomatické styky so SAE po tom, čo USA oznámili, že sa plánuje uzavrieť dohoda o ustanovení formálnych vzťahov medzi SAE a Izraelom, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Spojené štáty v utorok predstavili návrh novej rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga OSN voči Iránu na dobu neurčitú. Tento zámer sa stretol s ostrou kritikou od ministrov zahraničných vecí Ruska a Číny. Diplomati niektorých krajín viazaných jadrovou dohodou vyjadrili obavy, že by predĺženie embarga mohlo motivovať Irán, aby odstúpil od dohody a pokračoval v jadrovom programe.

USA sú v prípade, že ich návrh nebude schválený, pripravené aktivovať v rámci jadrovej dohody mechanizmus, ktorým sa obnovia všetky sankcie OSN voči Iránu.

Neustávajúce protesty v Bielorusku si vyžiadali dialóg
Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej dnes v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, ktoré sa konali v nedeľu 9. augusta, povedal: "Bielorusko je pripravené na konštruktívne a objektívne rozhovory so svojimi... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR