Nezabúdajme na našu históriu, rozprávajme o nej s pokorou a s odhodlaním, že podobné zverstvá už nikdy nedopustíme, tvrdí Kollár
15 | 08 | 2020 I SITA

Predseda parlamentu Boris Kollár sa túto sobotu zúčastnil Stretnutia generácií pri príležitosti 75. výročia vypálenia obce Kalište. Položením vencov si uctil obete tragických udalostí, ktoré sa tu odohrali v marci roku 1945. Vo svojom príhovore predseda Boris Kollár zdôraznil, že je potrebné nezabúdať na našu históriu a nedopustiť opakovanie podobných zverstiev.


V marci tohto roku uplynulo presne 75 rokov od tragickej udalosti vypálenia obce Kalište. Pietnej spomienky na obete tohto neľudského a krutého činu sa túto sobotu osobne zúčastnil predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Na mieste dnes už neexistujúcej vysokohorskej obce vyjadril úctu pamiatke obetí tejto tragédie z čias druhej svetovej vojny a položil vence k pamätníku. „Dnes tu stojíme a pripomíname si tento ohavný čin, ktorý sa už nikdy nesmie zopakovať,“ uviedol predseda parlamentu.

Vo svojom príhovore taktiež spomenul nezištnú pomoc Kališťanov voči partizánom a súvisiace udalosti z osudného 18. marca roku 1945. Počas nich obyvatelia tejto obce prišli nenávratne nie len o svoje domovy a majetok, ktoré spustošil ničivý požiar založený nacistami, ale väčšina z nich zahynula alebo prišla o svojich najbližších počas beštiálneho a bezdôvodného vraždenia nemeckými vojakmi. „Rozprávam o tom s trpkosťou, no zároveň aj s výstrahou pre všetky generácie, ktoré krutosť vojny nikdy nezažili,“ vyjadril predseda NR SR B. Kollár.

Odmenu za boj proti pandémii koronavírusu dostanú aj hasiči, tvrdí Matovič
Odmenu za boj proti pandémii koronavírusu dostanú aj hasiči. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Premiér v piatok 14. augusta na tlačovej konferencii uviedol, že pre ľudí, ktorí boli v prvej... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | SITA


Dnes už len základy zhorených budov a pamätník pripomínajú ukrutnosti spred vyše sedemdesiatich rokov, na ktoré by sa nemalo podľa slov predsedu B. Kollára za žiadnych okolností zabúdať. „Nezabúdajme na našu históriu, rozprávajme o nej s pokorou a s odhodlaním, že podobné zverstvá už nikdy nedopustíme,“ zdôraznil na záver svojho príhovoru B. Kollár.

Práve obec Kalište je symbolom všetkých viac ako sto vypálených dedín, ktoré sa nacistom podarilo v závere druhej svetovej vojny týmto spôsobom zničiť buď čiastočne, alebo úplne. Stretnutie generácií v Kališti je tak spomienkou na všetky obete, ktorých životy boli násilne zmarené, počas týchto nacistických represálií.

Bugár pracuje v záhrade, Maďarič píše filmový scenár
Bývalí poslanci, ktorí sa v tohtoročných voľbách opätovne nedostali do parlamentu, sa mohli prvé mesiace spoľahnúť na odstupné vo výške 9-tisíc alebo 6-tisíc eur. Výška odstupného závisela od toho, koľko rokov pôsobili v Národnej rade SR. Viacerí... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | SITA