Izrael opäť bombarduje pásmo Gazy
15 | 08 | 2020 I Diana Zaťková
Izraelská armáda bombardovala pásmo Gazy už štvrtú noc po sebe. Uvádza sa, že letecké útoky boli reakciou na výbušné a zápalné útoky balónov palestínskych militantov, uvádza portál RT.


Neskoro večer v piatok boli izraelskými lietadlami zacielené najmenej tri miesta vrátane prístavu Khan Younis. Miestne médiá informovali, že sa v tejto oblasti objavili drony a niekoľko stíhačiek.







Izraelská armáda potvrdila, že je za útokom, pričom uviedla, že štrajky boli odpoveďou typu tit-tat, keď sa výbušné balóny vznášali na izraelské územie.

Izraelské obranné sily (IDF) tvrdili, že zasiahli „námornú zložku Hamasu, podzemnú infraštruktúru a pozorovacie miesta“. Zatiaľ čo provizórne útoky, kde sa používajú ako zbrane balóny alebo draky zriedka spôsobujú zranenia alebo straty na životoch, Tel Aviv tvrdí, že poškodili úrodu a zapálili kríky.

Turecko obvinilo SAE zo zradenia Palestíny, pretože uzavreli dohodu s Izraelom
Spojené arabské emiráty zradili Palestínčanov v snahe o sebecké záujmy, keď sa rozhodli nadviazať diplomatické vzťahy s Izraelom, uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Je to štvrtá po sebe idúca noc, keď sa IDF zamerala na palestínsku enklávu pod izraelskou blokádou, pričom zakaždým použila aktivity Hamasu ako zámienku.

Vzplanutie prichádza na pozadí dohody sponzorovanej USA o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE), ktorá bola dohodnutá vo štvrtok. Zatiaľ čo Washington a Tel Aviv tento pakt označili za „historický“ úspech, vyvolalo to nahnevanú reakciu v Palestíne a v ďalších častiach moslimského sveta.

Netanjahu tvrdí, že „nedošlo k žiadnym zmenám“ v pripojení Západného brehu
Izrael je stále odhodlaný pripojiť k sebe časť okupovaného Západného brehu, uviedol premiér Benjamin Netanjahu po dosiahnutí mierovej dohody so SAE, pričom Tel Aviv v rámci dohody súhlasil s pozastavením anexie, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Marek Molnár