Bielorusko prepustilo ruských žoldnierov
15 | 08 | 2020 I Diana Zaťková

Tridsaťdva ruských občanov, ktorí boli v Bielorusku zatknutí a obvinení zo snahy o narušenie bezpečnosti štátu, je po štrnástich dňoch opäť na slobode. A to aj napriek protestom Ukrajiny, informuje RT.


Koncom júla bolo v Bielorusku zatknutých 32 Rusov a jeden bieloruský občan, proti ktorým bolo začaté trestné konanie pre podozrenie z prípravy nepokojov. Kremeľ obvinenia úplne zamietol a ruské ministerstvo zahraničných vecí odpovedalo, že zadržanie mužov bolo Minskou „provokáciou“.

KGB tvrdil, že muži boli bojovníkmi zo súkromnej vojenskej kontraktorskej spoločnosti Wagner, ktorí prišli do krajiny, aby sa pripravili na masové nepokoje. Zvrat v príbehu nastal, keď Ukrajina požiadala o vydanie 28 z 33 zadržaných osôb, pričom tvrdila, že sa predtým zúčastnili vojny na východnej Ukrajine. Prezident Alexander Lukašenko sľúbil, že zváži žiadosť Kyjeva.

Putin a Lukašenko hovorili o situácii v Bielorusku
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovoril v sobotu telefonicky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii vo svojej krajine a protestoch, ktoré v nej prebiehajú. Informovala o tom štátna tlačová agentúra BelTA, ktorej správu... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR



No minulý víkend Lukašenko oznámil, že súhlasil so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom na vyriešení situácie so zadržanými. A tak Bielorusko zadržaných prepustilo.

Podľa Moskvy 33 zadržaných osôb  bolo síce bezpečnostným personálom, ale Minsk bol iba tranzitným miestom do ich konečného miesta určenia. Rusko zavrelo takmer všetky medzinárodné letecké trasy od konca marca do konca júla kvôli pandémii Covid-19, Bielorusko však nezaviedlo zákaz cestovania.

„Prevod týchto jednotlivcov sa uskutočnil v prísnom súlade s normami medzinárodného práva a vnútroštátnymi právnymi predpismi Ruska a Bieloruska v úzkej spolupráci s predstaviteľmi oboch krajín,“ vysvetlila ruská generálna prokuratúra. "Ruské orgány budú naďalej riadiť situáciu týkajúcu sa týchto občanov."

Nad Lukašenkom sa sťahujú mračná. Už aj diktátorova milenka sa mu otočila chrbtom
Po oznámení výsledkov volieb sa zdalo, že vláda diktátora Alexandra Lukašenka v Bielorusku len tak neskončí. Vlna demonštrácií však neberie konca a ukazuje sa, že pád jeho režimu môže byť bližšie, než si do tej doby prezident myslel, informuje... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Timotej Dudka