Bezpečnostná rada OSN zamietla rezolúciu o Iráne. Pompeo zúri
15 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Zlyhanie Bezpečnostnej rady OSN rezolútne konať v mene ochrany medzinárodného mieru a bezpečnosti je podľa Pompea "neospravedlniteľné".


Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo to vyhlásil po tom, čo Bezpečnostná rada OSN zamietla v piatok americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga voči Iránu.


Návrh získal iba dva hlasy (okrem Spojených štátov zaň zahlasovala ešte Dominikánska republika), proti boli dvaja členovia (Rusko a Čína). Zvyšných jedenásť štátov sa zdržalo hlasovania (Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Belgicko, Nemecko, Vietnam, Južná Afrika, Indonézia, Niger, ostrovný štát Svätý Vincent a Grenadíny, Tunisko a Estónsko).

Pompeo uviedol, že Izrael a šesť arabských štátov v Perzskom zálive, ktoré podporovali americký návrh "vedia, že Irán bude spôsobovať ešte väčší chaos a deštrukciu keď platnosť embarga vyprší, ale Bezpečnostná rada sa ich rozhodla ignorovať."

Putin zvoláva mimoriadný summit Bezpečnostnej rady OSN o Iráne
Ruský prezident Vladimír Putin v piatok vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko, aby zvolali mimoriadnu schôdzu o situácii v Iráne a zamedzili tak eskalácii napätia v Perzskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Spojené štáty nikdy neopustia našich priateľov v regióne, ktorí od Bezpečnostnej rady očakávali viac," povedal Pompeo. "Budeme i naďalej pokračovať v našich snahách zaistiť, aby teokratický teroristický režim nemohol voľne nakupovať a predávať zbrane, ktoré ohrozujú Európu, Blízky východ a ďalšie regióny."

Ruský prezident Vladimír Putin v piatok vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko, aby zvolali mimoriadnu schôdzu o situácii v Iráne a zamedzili tak eskalácii napätia v Perzskom zálive. "Ide o naliehavú záležitosť," vyhlásil Putin. "Diskusia v Bezpečnostnej rade OSN o Iránskej otázke sa stáva čoraz napätejšou."

Dodal, že Irán sa stal terčom "nepodložených obvinení". Lídri by sa takisto mali dohodnúť na opatreniach, ktoré posilnia vzájomnú dôveru a bezpečnosť v regióne. Embargo je súčasťou rezolúcie BR OSN spojenej s jadrovou dohodou s Iránom z roku 2015, ktorú s Teheránom podpísalo šesť veľmocí. Platnosť embarga má vypršať 18. októbra tohto roka.

Ruské ponorky spôsobujú medzi americkými analytikmi „hrôzu“ (Vladimir Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Iveta Machová