Putin a Lukašenko hovorili o situácii v Bielorusku
15 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovoril v sobotu telefonicky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii vo svojej krajine a protestoch, ktoré v nej prebiehajú. Informovala o tom štátna tlačová agentúra BelTA, ktorej správu sprostredkovali agentúry AFP a TASS.


"Prezidenti diskutovali o situácii, ktorá sa odvíja vnútri a v okolí Bieloruska," uviedla BelTA s odvolaním sa na tlačovú službu bieloruského lídra.

Kremeľ následne oznámil, že Putin a Lukašenko sa v telefonáte zhodli v názore, že problémy v Bielorusku budú rýchlo vyriešené. Rozhovor podľa Moskvy inicioval Minsk. "Alexandr Lukašenko informoval o situácii v Bielorusku po prezidentských voľbách. Obe strany vyjadrili presvedčenie, že všetky problémy, ktoré vznikli, budú čoskoro vyriešené. Je dôležité, aby deštruktívne sily nevyužili tieto problémy s cieľom poškodiť vzájomne prospešnú spoluprácu medzi krajinami Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska)," píše sa vo vyhlásení.

Neustávajúce protesty v Bielorusku si vyžiadali dialóg
Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej dnes v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, ktoré sa konali v nedeľu 9. augusta, povedal: "Bielorusko je pripravené na konštruktívne a objektívne rozhovory so svojimi... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR


Lukašenko už skôr v priebehu dňa vyhlásil, že chce hovoriť s Putinom o situácii v Bielorusku, pretože tamojšie udalosti sa týkajú oblasti ich spoločného Zväzového štátu. "Agresia voči Bielorusku sa rozvíja. Musím kontaktovať Putina, prezidenta Ruska, aby som s ním mohol teraz hovoriť," povedal Lukašenko na stretnutí s vládnymi predstaviteľmi. "Pretože toto je už hrozba nielen pre Bielorusko," vyhlásil.

Po prezidentských voľbách v Bielorusku z minulej nedele vychádzajú do ulíc každý deň stúpenci opozície, podľa ktorých bolo hlasovanie zmanipulované. Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov, čím si zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu, ktorú zastáva od roku 1994. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská dostala podľa týchto údajov desať percent hlasov.

Nad Lukašenkom sa sťahujú mračná. Už aj diktátorova milenka sa mu otočila chrbtom
Po oznámení výsledkov volieb sa zdalo, že vláda diktátora Alexandra Lukašenka v Bielorusku len tak neskončí. Vlna demonštrácií však neberie konca a ukazuje sa, že pád jeho režimu môže byť bližšie, než si do tej doby prezident myslel, informuje... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Timotej Dudka