Zebra na úteku: Sídlisko v Piešťanoch malo na chvíľu safari
14 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Po Piešťanoch pobehoval čierno-biely kopytník. Vyvolal rozruch na miestnom sídlisku i sociálnych sieťach. Keď hasiči dostali hlásenie, že niekomu ušla zebra, mysleli si najprv, že ide o priechod pre chodcov.


Zviera sa medzi ľudí dostalo v stredu večer z novej mini zoo, nachádzajúcej sa pri vodnej nádrži Sĺňava. Pruhovaný krásavec najprv chvíľu brzdil dopravu na Bratislavskej ceste pri čerpacej stanici a potom vzbudil záujem obyvateľov Sídliska Adam Trajan, píše portál ZPiešťan.sk.

Išlo o samca s menom Diego. Jeden zo spolumajiteľov mini zoo Vratko Javro pre portál sme.sk vysvetlil, ako k situácii došlo. „Dostal sa cez prvé oplotenie a narazil na druhé. Žiaľ, časť z neho niekto v noci ukradol, preto sa ocitol na slobode,“ povedal s tým, že Diego je krotký a spoločenský. Pre ľudí podľa neho nie je nebezpečný a nepredstavoval žiadne riziko.

Novú prácu si hľadajú štyria z desiatich Slovákov, tvrdí personálna agentúra
Až 17 percent Slovákov si intenzívne hľadá prácu. Ďalších 26 percent sa rozhodlo svoju prácu zmeniť a zisťuje si možnosti na trhu. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | SITA


Viacerí využili príležitosť, aby si netradičného návštevníka odfotili. Major požiarnej ochrany Rastislav Filip pre Piešťanský denník prezradil, že keď dostali hlásenie o tom, že niekomu v Piešťanoch ušla zebra, automaticky si najprv spomenuli na priechod pre chodcov. Iná možnosť im nenapadla, pretože v meste sa nenachádza žiadny cirkus.

Na miesto prišli hasiči i mestskí policajti, ktorí zviera našli medzi bytovkami. V spolupráci s veterinárom zebru uspali, znehybnili a potom naložili do auta, aby sa mohla vrátiť k majiteľovi. Celá akcia mala rýchly spád, od nahlásenia prípadu po odchyt zebry uplynula podľa informácií mestskej polície necelá hodina.

Podľa zasahujúceho veterinára Ľuboša Macháča však uspávanie nebolo vôbec jednoduché.  „Preto sa mohlo niektorým ľuďom zdať, že to bolo zdĺhavé,“ povedal pre Piešťanský denník. Zvyčajné anestetikum, ktoré sa používa na lesnú zver alebo dobytok, by sa jej muselo dostať priamo do krvného obehu. Anestetikum pre zvieratá ako je zebra, ktoré je účinné pri podaní do svalu, zas bežne nemá k dispozícii. „I to bol dôvod prečo musela zebra dostať až štyri dávky, aby sme ju utlmili tak, že sa dalo s ňou bezpečne manipulovať,“ dodal.

Z vyše 100.000 odpisov z registra trestov malo záznam 1551 pedagógov
Zo 113.378 odpisov z registra trestov, ktoré spracovala v ostatných mesiacoch Generálna prokuratúra (GP) SR malo 1551 žiadostí pozitívny nález. Informoval o tom námestník generálneho prokurátora Jozef Szabó. O odpisy z registra trestov mali povinne... Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | TASR


Zebra v Piešťanoch sa na chvíľu stala hitom sociálnych sietí. Mnohých jej pobehovanie po sídlisku pobavilo, čo vyjadrili aj v komentároch: „A máme to tu, globálne otepľovanie! Už sa nám sem sťahujú od rovníka...“ „Cestári maľovali 3D...“ „Marty z Madagaskaru...“

Príspevok Hasičského a záchranného zboru:



 

Ďalší príspevok dokumentujúci odchyt zvieraťa:



 

Príspevok na Zomri. Keď sa priechod rozhodne opustiť krajinu...



 

Premiér sa hrá na Jamesa Bonda, myslí si Ľ. Blaha
„Je to gól do vlastnej brány,“ komentuje vyhostenie ruských diplomatov podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Peter Haluza