Zamestnanosť na Slovensku v druhom kvartáli klesla o 2,6 percenta, pracovalo takmer o 40-tisíc ľudí menej
14 | 08 | 2020 I SITA

Pokles zamestnanosti na Slovensku sa v druhom kvartáli tohto roka prehĺbil. Kým v prvom štvrťroku počet pracujúcich medziročne klesol o 0,5 %, v druhom kvartáli už išlo o pokles o 2,6 %.


Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, zamestnanosť v apríli až júni tohto roka podľa rýchleho odhadu štatistikov dosiahla 2,39 mil. osôb. Oproti prvému kvartálu tak pracovalo o 38,5-tisíca ľudí menej. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť v druhom štvrťroku tohto roka medziročne znížila o 2,3 % a oproti prvému štvrťroku tohto roka o 1,1 %.

"Vývoj miery zamestnanosti v druhom kvartáli 2020 sa zhodoval s naším očakávaním medziročného poklesu o 2,6 %," uviedol pre agentúru SITA analytik Tatra banky Boris Fojtík. Ak ekonomika nezažije ďalší šok pre rozsiahle opatrenia na spomalenie šírenia vírusu, pokles zamestnanosti by sa podľa neho mal stabilizovať a koncom tohto roka aj zmierniť.

Podľa analytika VÚB banky Michala Lehutu je dobrou správou, že zamestnanosť v krajine pod Tatrami podobne veľký pokles ako hospodársky výkon aj vďaka vládnym podporným opatreniam neutrpela. Medziročne sa znížila podľa analytika „len“ o 2,6 %, teda o zhruba 64-tisíc pracujúcich. "Keďže zamestnanosť klesla oveľa menej ako HDP, výrazne tak v našej ekonomike klesla produktivita práce," dodal Lehuta.

Bratislavské regionálne ochranárske združenie dnes odovzdá Budajovi petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) dnes odovzdá do rúk ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA


Recesia sa nevyhla ani nášmu trhu práce, povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová. "Pokles zamestnanosti bol v druhom štvrťroku o dosť miernejší ako očakávania, takže aj vývoj na trhu práce môžeme hodnotiť čiastočne pozitívne," tvrdí. Podľa nej k tomu dopomohli aj opatrenia na podporu trhu práce, ktoré zabránili výraznejšiemu prepúšťaniu.

Ak sa podľa Glasovej pandémiu podarí dostať pod kontrolu, tak v druhom polroku tohto roka by sa naša ekonomika mohla začať oživovať a aj situácia na trhu práce by sa mohla začať zlepšovať. "Konečný vývoj v druhom tohtoročnom polroku ale bude závisieť od toho, ako sa bude šíriť pandémia, či a ako silno udrie jej druhá vlna a podobne," dodala.

Rýchly odhad zamestnanosti štatistici na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnia, doplnia o jednotlivých ukazovateľov a publikujú 4. septembra tohto roka. "Upozorňujeme, že vzhľadom na súčasnú výnimočnú situáciu v súvislosti s Covid-19 môžu byť údaje revidované vo vyššej miere ako býva zvykom. Dôvodom je vyšší podiel odhadov spôsobený obmedzením dostupnosti informácií zo zdrojov údajov," uviedol Štatistický úrad SR.

Kauza Gerrita Jana K., ktorý mal vraždiť,bola pridelená novému zákonnému sudcovi
Dlhodobá práceneschopnosť jedného zo sudcov Okresného súdu (OS) Bratislava I spôsobila, že kauza holandského lodného kapitána Gerrita Jana K., ktorý bol v roku 2016 neprávoplatne odsúdený na 22-ročný trest odňatia slobody za vraždu svojej... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | TASR