Mičovský má na ministerstve človeka, ktorý je spájaný s kauzou Dobytkár
14 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

 Danajské dary bývalého vedenia rezortu Mičovskému ochromujú funkčnosť ministerstva


Generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja Emil Pícha nad sebou rozostrel dáždnik otázok, na ktoré hľadajú odpovede už aj vyšetrovatelia polície. V súvislosti s prebiehajúcou kazou Dobytkár je Pícha spájaný s osobným prepojením na jedného zo zadržaných aktérov tejto kauzy. Informáciu priniesli Aktuality.

“Generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja Emil Pícha mal v minulosti obchodné vzťahy s Petrom Kubom zo známej reklamnej agentúry Roko. Kuba je dnes vo väzbe. On aj samotná firma Roko sú obvinení z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, teda z prania špinavých peňazí. Podľa vyšetrovateľov aj podľa prokurátora prali peniaze z úplatkov v kauze Dobytkár.” takto o jednom zo sekčných šéfov ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka informujú aktuality.sk

Spomínaná sekcia pod vedením Píchu v podstate riadi eurofondy na ministerstve pôdohospodárstva. Teda aspoň ich veľkú časť. Momentálne sa však v čerpoaní eurofondov nič nedeje a môže to súvisieť aj s touto kauzou. Každopádne riadenie eurofondov aj tak pôjde pod gesciu Veroniky Remišovej, ale to sa udeje najskôr až v októbri tohto roku. Dovtedy bude sekcii šéfovať Pícha, ak ho teda Mičovský nevymení.

Od roku 2022 má na Slovensku vzniknúť Fond na udržanie zamestnanosti (aktualizácia)
Od začiatku roka 2022 má na Slovensku vzniknúť Fond udržania zamestnanosti. Pôjde o nový poistný fond v Sociálnej poisťovni. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA


Na ministerstve sú však paralyzované hneď dve dôležité sekcie, ktoré riadia strategické a doslova kľúčové oblasti agrorezortu. Šéf sekcie potravinárstva Milan Lapšanský, je totiž prakticky už od nástupu nového ministra Mičovského, dlhodobo práceneschopný. Táto sekcia je zas existenčne dôležitá pre celý potravinársky komplex na Slovensku.
Personálne dedičstvo Gabriely Matečnej je pre Jána Mičovského a pre celé odvetvie pôdohospodárstva naozaj nepríjemným danajským darom.

O druhom sekčnom šéfovi - Milanovi Lapšanskom, toho času práceneschopnom, nedávno Stanislav Voskár zo Slovenského mliekarenského zväzu pre dennik-e, povedal že “už sto dní nemá na ministerstve pôdohospodárstva s kým rokovať”. Stanislav Voskár vysvetlil, že “za normálnych okolností je jeho partnerom úradník, ktorý šéfuje sekcii potravinárstva a obchodu. Problémom však je, že túto funkciu zastáva Milan Lapšanský, ktorý je dlhodobo práceneschopný. Je tam vzduchoprázdno a mliekarom viazne podpora, ktorú sme mali dostať z Bruselu,“ pripomenul okrem iného Voskár.

Čaputová vyzýva Matoviča k dodržiavaniu Ústavy SR
Prezidentke Zuzane Čaputovej záleží, aby sa prijímali efektívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, ale musia byť aj v súlade s ústavou. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA


Keďže eurofondy organizačne prechádzajú pod jednu strechu, ktorou je ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pod vedením Veroniky Remišovej, nedá sa predpokladať, že by sa do októbra, kedy má byť k ministerke Remišovej presunutá aj súčasná sekcia programov regionálneho rozvoja, niečo na jej pôsobení ešte pod ministrom Mičovským zmenilo. Iba ak by orgány činné v trestnom konaní posunuli tému z etapy vyšetrovania do fázy obžaloby.

Treba však pripomenúť, že podľa komunikačného odboru agrorezortu minister Ján Mičovský o “prepojení Píchu na Kubu” (aktuality.sk) nevedel. Na otázku tohoto portálu ministerstvo ešte vysvetlilo: “Sekcia programov regionálneho rozvoja, ktorej Pícha šéfuje, sa od 1. októbra presúva pod novovytvorené ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie... Do toho času je potrebné zabezpečiť fungovanie tejto sekcie, ako aj presun operačného programu,“ reagoval komunikačný odbor ministerstva.

Odvolanie Bíreša ešte agrorezort neprerokoval, no podľa Mičovského sa o ňom uvažuje
Odvolanie šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) Jozefa Bíreša z funkcie ešte agrorezort neprerokoval, ale uvažuje sa o ňom. Je to stále len jedna z možností. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | SITA