Koronakríza najviac zasiahla Bratislavu
14 | 08 | 2020 I Diana Zaťková/SITA

Ministerstvo financií informovalo, že kým samosprávy prišli v dôsledku koronakrízy o približne 170 miliónov eur, výpadky štátu dosiahli vyše 1,4 miliardy eur. Najviac bolo zasiahnuté hlavné mesto. Bratislava prišla o vyše deväť miliónov eur.


Finančné dôsledky koronakrízy sa najviac prejavili v Bratislave.  V dôsledku výpadku príjmov prišiel magistrát hlavného mesta o vyše 9,3 milióna eur. Nasledujú Košice, ktoré "vďaka" koronavírusu zaznamenali výpadok vyše 5,3 milióna eur. Prešov prišiel o vyše 2,2 milióna eur, Žilina o vyše dva milióny eur. Všetky ostatné krajské mestá zaznamenali výpadky presahujúce milión eur. Výpadky príjmov následne spôsobili aj znížené príjmy z daní.

„Ministerstvo financií si plne uvedomuje negatívne vplyvy nižšieho výberu daní na mestá a obce. Tu však netreba zabúdať ani na výpadok príjmov pre štát. Kým mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC) stratili spolu približne 170 miliónov eur, štát má prognózovaný výpadok príjmov vo výške presahujúcej 1,4 miliardy eur,“ povedal štátny tajomník MF SR Ľuboš Jančík.

Výpadok príjmov miest a obcí dosiahol celkovo vyše 121 miliónov eur. Najnižšie výpadky príjmov zaznamenali malé obce. MF SR podotýka, že aj malé výpadky dokážu skomplikovať situáciu.

Riaditeľ CDC varuje; najbližšia jeseň by mohol byť pre verejné zdravie najhoršia
USA majú v súčasnosti viac ako 5 miliónov prípadov a 166 700 úmrtí na koronavírus. S blížiacou sa chrípkovou sezónou, riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ( CDC ) v stredu varoval, že situácia sa môže stať viac ponurá, píše... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka