Erdogan varuje, že ak Francúzi zaútočia na turecké lode, zaplatia „vysokú cenu“ (VIDEO)
14 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že ak niekto zaútočí na lode, ktoré skúmajú ropné a plynové náleziská v Stredozemnom mori, tak zaplatia „vysokú cenu“, pričom narážal na grécku flotilu a dve francúzske lietadlá, informuje portál RT.


"Povedali sme, že ak zaútočíte na našu loď Oruc Rei, zaplatíte vysokú cenu a dnes ste dostali prvú odpoveď," uviedol Erdogan vo štvrtok v prejave bez toho, aby poskytol akékoľvek podrobnosti o tom, čo by sa mohlo stať.

Plavidlo pomenované po osmanskom pirátovi zo 16. storočia začalo začiatkom tohto týždňa prieskumné misie v blízkosti ostrova Kastellorizo, ktorý patrí Grécku, ale nachádza sa neďaleko južného pobrežia tureckej provincie Antalya.

USA a Izrael tvrdia, že úspešne otestovali protiraketový systém Arrow
Izraelské ministerstvo obrany potvrdilo nedávny test protiraketovej obrany Arrow, ktorý čiastočne vyrobila spoločnosť Boeing a ktorý sa vyvinul v spolupráci s Organizáciou protiraketovej obrany USA (MDO), informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu oznámil, že do východného Stredozemia vyšle ďalšie vojenské sily na podporu partnerských krajín EÚ a NATO Grécko. Macron tiež vyzval Turecko, aby zastavilo prieskum a vyriešilo problém s Aténami prostredníctvom dialógu.

Vo štvrtok grécke médiá informovali, že nad Oruc Reis a sprievodom tureckého námorníctva preleteli dve francúzske lietadlá Rafale, ktoré sa zúčastnili na spoločných cvičeniach s gréckym námorníctvom.



Na cvičeniach sa zúčastnili dve francúzske lietadlá, fregata La Fayette a helikoptéra Tonnerre, spolu so štyrmi gréckymi fregatami: Spetsai, Aegean, Koundouriotis a Limnos.

Loď Limnos bola údajne v stredu ráno zapojená do zrážky s tureckou námornou fregatou Kemal Reis - jedným z vojenských sprievodov lode Oruc Reis. Grécke médiá informovali, že pri zrážke bolo niekoľko gréckych námorníkov zranených, ale turecké plavidlo sa stalo „nefunkčným“, čo však Ankara poprela.



Turecko vznieslo nárok na časť východného Stredomoria, ktoré okrem iného zahŕňa aj okolie niekoľkých desiatok ostrovov, ktoré patria Grécku. Táto nová "námorná hranica" medzi Líbyou a Tureckom prebieha v tesnej blízkosti Kréty.

Turecko neuznáva ani Cyprus, pričom odmieta aj jeho výhradné právo na využívanie prírodných zdrojov v línii 370 km od pobrežia, ako to upravujú medzinárodné námorné pravidlá OSN. Avšak ani tie Ankara neratifikovala.

Starostka mesta Calais odkazuje Borisovi Johnsonovi, aby sa "nestresoval" kvôli migrantom
Natacha Bouchartová hovorí, že premiér, ktorý posiela námorné lode do francúzskych vôd, týmto činom „vyhlasuje námornú vojnu“. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka