Erdogan hrozí prerušením diplomatických stykov so SAE a zatvorením veľvyslanectva
14 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že zvažuje prerušiť všetky diplomatické styky so SAE po tom, čo USA oznámili, že sa plánuje uzavrieť dohoda o ustanovení formálnych vzťahov medzi SAE a Izraelom, informuje portál RT.


Erdogan ostro kritizoval SAE za dohodu s Izraelom, pretože väčšina arabských krajín sa historicky zdržala udržiavania formálnych diplomatických vzťahov s Izraelom na protest proti okupácii Západného brehu.

"Dali sme pokyny ministrovi zahraničia. Jedným z krokov môže byť prerušenie diplomatických vzťahov s Abú Dabí, ako aj odvolanie nášho veľvyslanca, pretože stojíme za palestínskym ľudom," prehlásil Erdogan.

SAE vo štvrtok oznámili, že súhlasili s nadviazaním diplomatických stykov s Izraelom výmenou za pozastavenie plánu Tel Avivu na pripojenie k Západnému brehu. Diplomatické vzťahy s Izraelom mali v minulosti iba Egypt a Jordánsko.

Izrael a SAE podpíšu dohodu v Bielom dome už v najbližších týždňoch
Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že v priebehu najbližších troch týždňov bude v Bielom dome hostiť lídrov Izraela a Spojených arabských emirátov (SAE) v rámci podpísania historickej mierovej dohody, ktorú obe krajiny dosiahli.... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Dohoda bola privítaná USA a Izraelom, palestínska samospráva ju však rozhodne odmietla.

Erdogan a jeho vláda boli v priebehu rokov "hlasnými" kritikmi toho, ako Izrael zaobchádzal s Palestínčanmi. Krátko po oznámení dohody medzi SAE a Izraelom turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že „história a svedomie obyvateľov tohto regiónu nezabudnú a nikdy neodpustia toto pokrytecké správanie SAE, ktoré zradilo Palestínčanov“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu medzitým ocenil dohodu s Abú Dabí, pričom ju označil za „najväčší pokrok v mieri medzi Izraelom a arabským svetom za posledných 26 rokov“. Potvrdil, že Izrael oneskorí plánovanú anexiu Západného brehu, uviedol však, že táto možnosť stále zostáva na stole.

Irán odsúdil dohodu medzi Izraelom a SAE
Irán v piatok odsúdil dohodu medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a označil ju za "strategickú hlúposť". Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR