Traja Slováci sú vo väzbe v Rakúsku pre podozrenie z prevádzačstva
13 | 08 | 2020 I SITA

Rakúski kriminalisti vyšetrujú troch Slovákov pre podozrenie, že do krajiny nelegálne priviedli najmenej 50 utečencov. Muži vo veku 38, 40 a 47 rokov zinkasovali najmenej 50.000 eur - po 1000 eur za osobu, oznámilo vo štvrtok krajinské policajné riaditeľstvo Dolného Rakúska.


Trojicu umiestnili do väzby v meste Korneuburg pri Viedni. Polícia súčasne pokračuje v pátraní po ďalších členoch prevádzačskej skupiny, informuje ďalej agentúra AFP. Dvoch obvinených zadržali 23. júna v Českej republike, tretieho 2. júla v Senici na Slovensku. Muž, ktorého do Rakúska vydali minulý piatok, sa podľa polície priznal aj k prevádzačstvu z roku 2019.

Podľa štvrtkového policajného oznámenia zadržaným dokázali, že 30. januára a 19. februára tohto roka previedli do Rakúska spolu 25 afganských utečencov. Členovia skupiny migrantov previezli tromi vozidlami z maďarsko-srbskej pohraničnej oblasti cez Slovensko do rakúskej obce Dobermannsdorf v okrese Gänserndorf.

V kamióne našli migrantov z Pakistanu, medzi nimi aj tri deti (foto)
Šesť migrantov z Pakistanu objavili v návese kamióna, ktorý zastavil v Kremnických Baniach. Rumunský kamionista počul z návesu neobvyklé zvuky, a tak privolal políciu. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | SITA


Vyšetrovanie okrem toho ukázalo, že mužov vo veku 38 a 40 rokov zadržali už 9. marca v Maďarsku, kde im za prepašovanie desiatich Afgancov udelili podmienečné tresty dvoch rokov odňatia slobody.

"Prevádzačstvo je opovrhnutiahodný trestný čin a súčasť organizovaného zločinu. Rakúsko bude aj v budúcnosti zohrávať poprednú rolu pri medzinárodnej spolupráci v boji proti tejto forme závažnej kriminality," uviedol vo štvrtok rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.