Rusko prijíma objednávky z celého sveta na miliardu dávok vakcíny proti Covid-19
13 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Celkom dvadsať krajín z Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie už požiadalo o dávky prvej ruskej vakcíny proti koronavírusu, ktorej existenciu ruský prezident Vladimir Putin osobne potvrdil.


Na konferencii venovanej oznámeniu registrácie vakcíny generálny riaditeľ Ruského fondu priamych investícií (RDIF) podľa portálu rt.com informoval, že už dostal objednávky na miliardu vakcinačných dávok.

„Spolu s našimi zahraničnými partnermi sme pripravení vyrobiť viac ako 500 miliónov dávok vakcíny ročne,“ ubezpečil Kirill Dmitriev. Všetky vakcíny vyrobené v Rusku sa budú používať na domácom trhu a vakcíny určené pre použitie v iných krajinách sa budú vyrábať na licenčnom základe v zahraničí.

Covid-19 vakcína © RDIF


Podľa Dmitrieva RDIF súbežne pracuje na programe humanitárnej pomoci pre rozvojové krajiny s cieľom sprístupniť vakcínu Covid-19 v štátoch, ktoré si nemôžu dovoliť vyrobiť alebo kúpiť si vlastnú.

Kirill Dmitriev pripomenul, že očkovanie je v najchudobnejších krajinách sveta mimoriadne veľkým a pálčivým problémom. Podľa neho RDIF presadzuje myšlienku, že “ľudia na celom svete by mali mať rovnaký prístup k očkovacej látke bez ohľadu na svoju finančnú situáciu.“

Voľba ako z Matrixu. Putin dáva Rusom na výber červenú alebo modrú vakcínu
Ilustračné zábery k schváleniu vakcíny na COVID 19 v Rusku pripomínajú legendárnu scénu z filmu MATRIX. Ponúka Putin Rusom „prebudenie“ alebo „pokračovanie v spánku“? Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Ruská federácia zaregistrovala prvú vakcínu proti Covid-19 na svete. Vakcína s názvom „Sputnik V“ sa má čoskoro dostať do sériovej výroby a bude k dispozícii bežnej verejnosti od januára 2021. Napriek tomu, že je očkovacia látka zaregistrovaná, bude sa v Rusku a na Strednom východe naďalej pokračovať v ďalších klinických štúdiách.

Portál rt.com tiež ponúkol propagačné video vakcíny "Sputnik V":



Všetko, čo vieme o ruskej vakcíne „Sputnik V“
Podľa prezidenta Putina už ju na sebe experimentálne vyskúšala aj jeho dcéra. Nechala sa jednoducho zaočkovať. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík