Pellegrini a „jeho ľudia“ mali vyzbierať vyše 50-tisíc podpisov na vznik novej strany
13 | 08 | 2020 I SITA

Vznikajúca strana expremiéra Petra Pellegriniho Hlas – sociálna demokracia mala podľa informácií agentúry SITA vyzbierať na svoju registráciu viac ako 50-tisíc podpisov.


Oficiálne číslo politici novej strany nateraz však nechceli uviesť. Urobia tak v piatok 14. augusta, keď odovzdajú na ministerstve vnútra podpisy potrebné na registráciu strany. Zákon stanovuje, že by ich malo byť minimálne 10-tisíc.

Pellegrini názov strany ohlásil tento rok koncom júna. Pridalo sa k nemu ďalších desať poslancov z klubu strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD). Pellegrini zároveň avizoval, že by do septembrovej schôdze parlamentu mali pribudnúť aj ďalší poslanci z jeho pôvodnej materskej strany Smer-SD. Podľa informácií agentúry SITA by malo ísť skôr o jednotlivcov. Pozíciu druhého najsilnejšieho parlamentného klubu by si mal zachovať Smer-SD. Aktuálne má v parlamente 26 poslancov.

„Očakávame, že k pôvodnej ‚Pelleho jedenástke' poslancov Národnej rady SR pribudnú v najbližších týždňoch ďalší poslanci. Hlas-sociálna demokracia dnes spĺňa podmienky na založenie poslaneckého klubu v Národnej rade SR, preto na septembrovej schôdzi parlamentu požiada snemovňu o súhlas s vytvorením klubu,“ uviedla dnes pre agentúru SITA Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Podľa nej platí vyjadrenie Pellegriniho, že na septembrovej schôdzi ponúkne funkciu podpredsedu parlamentu a zároveň sa budú poslanci Hlasu - sociálna demokracia uchádzať o príslušné zaradenie vo výboroch na základe aktuálnych pomerov v poslaneckých kluboch.

Poslanci zo Sme rodina predložia návrh na oslobodenie prepitného od daní
Oslobodenie prepitného od daní má podporu ministerstva práce aj dopravy. Uviedli to vo štvrtok na brífingu poslanci hnutia Sme rodina Martin Borguľa a Ľuboš Krajčír. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | SITA


Expremiér Pellegrini začiatkom júna oznámil, že sa vzdáva pozície podpredsedu Smer-SD a že v krátkom čase odíde z tejto strany. Povedal, že si už nevie predstaviť vedenie strany v tandeme s jej doterajším predsedom Robertom Ficom.

Pellegriniho skupina začala so zberom podpisov na registráciu strany 13. júla v Banskej Bystrici a skončila v utorok 11. augusta. „Prejavili ste nám dôveru a silnú podporu. Urobím všetko pre to, aby sme vás nesklamali,“ napísal na sociálnej sieti Pellegrini.

Minulý rok Tomáš Drucker pri žiadosti o registráciu strany Dobrá voľba po necelom mesiaci zberu predložil rezortu vnútra takmer 30-tisíc podpisov. Líder strany Sieť Radoslav Procházka odovzdal v roku 2014 na ministerstve vnútra vyše 20-tisíc podpisov na registráciu strany. Takýto počet podpisov vyzbierala Sieť v počas troch týždňov.

V júlovom prieskume agentúry Ako vznikajúca strana Hlas - sociálna demokracia skončila druhá. Volilo by ju 16,7 percenta opýtaných. Prvé sa v tomto prieskume umiestnilo vládne hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) so ziskom 23,5 percenta. Tretia skončila opozičná strana Smer-SD, ktorú by volilo 10,7 percenta opýtaných.

Vyšetrovanie vraždy bosa Jána Takáča je ukončené
Vyšetrovanie vraždy bosa bratislavskej skupiny takáčovcov Jána Takáča z roku 2003 je už ukončené. "Vyšetrovanie bolo ukončené 24. júna s návrhom na konanie o dohode o vine a treste," uviedol v štvrtok pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru... Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | TASR