Nemecko varuje USA pred uvalením sankcií na subjekty, zúčastnené na stavbe plynovodu Nord Stream 2
13 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Podľa vlády v Berlíne žiadna krajina nemá právo „diktovať“ inej svoju energetickú politiku.


Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas varoval USA, aby nezasahovali do dokončovacej etapy prác na výstavbe plynovodu Nord Stream 2 pod vedením Ruska. Vo vyhlásení zdôraznil, že Európa má právo zvoliť si vlastné zdroje energie. ”Sankcie medzi partnermi sú určite krokom nesprávnym smerom,” pripomenul Maas počas spoločnej tlačovej konferencie s ruským kolegom Sergejom Lavrovom v Moskve a podľa portálu rt.com dodal, že akýkoľvek pokus zabrániť dokončeniu plynovodu by bol porušením suverenity Nemecka.

“Ostáva výhradne naším suverénnym rozhodnutím, odkiaľ získame pre nás potrebnú energiu. Žiadna krajina nemá právo diktovať energetickú politiku Európy pod hrozbou sankcií. To nebude úspešné.” Konštatoval predstaviteľ nemeckej diplomacie počas pracovnej návštevy Ruskej federácie.

Americké sankcie na plynovod Nord Stream 2 zbližujú Rusko a Európu, prehlásil ruský minister hospodárstva
Spolupráca medzi Ruskom a Európou rastie a tlak zo strany USA len podporuje rozvoj týchto väzieb, vyhlásil ruský minister hospodárstva Maksim Oreshkin. Čítať ďalej
26 | 12 | 2019 | Marek Molnár


V pondelok Maas vyjadril nevôľu ministrovi zahraničia USA Mike Pompeovi na predtým avizované sankcie zo strany amerických zákonodarcov voči všetkým subjektom, ktoré sa podieľajú na výstavbe plynovodu.

Nemecké médiá minulý mesiac informovali, že ministerstvo zahraničných vecí USA, ministerstvo financií a ministerstvo energetiky varovali európskych dodávateľov pred možnými dôsledkami ich účasti na výstavbe plynovodu.



Washington stále pripomína svoj ostrý nesúhlasný postoj k stavbe plynovodu Nord Stream 2, ktorá bola minulý rok dočasne zastavená po tom, čo USA prvý raz “argumentovali” sankciami. Veľmi vážne hrozby USA tak zvyšujú tlak na dodávateľov Nord Stream 2. Dokonca, Americký prezident Donald Trump sa nedávno posťažoval, že Nemecko “prejavilo nevďak” tým, že pokračovalo v rokovaniach s Ruskom o energii. „Nemecko platí Rusku miliardy dolárov ročne za energiu a máme ho chrániť pred Ruskom. O čo ide? “ pýtal sa na sociálnej sieti Trump.

Plynovod, postavený za 11 miliárd dolárov, ktorý je vo vlastníctve ruského Gazpromu, zdvojnásobí množstvo ruského zemného plynu prepraveného do Nemecka. Moskva odsúdila postoj Washingtonu ako nekalú konkurenciu a avizovala vypracovať novú stratégiu na dokončenie plynovodu, ak Spojené štáty pritvrdia v sankciách.

Nord Stream 2 vzďaľuje Európu od USA (Anton Kanevský)
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Iveta Machová