Ideálna krajina pre rodinu? Slovensko to zďaleka nie je a vo vzdelávaní patríme k najhorším
13 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Ak by ste hľadali najlepšie miesto na založenie rodiny, so Slovenskom nepočítajte. Zistenia medzinárodného prieskumu nie sú pre našu krajinu vôbec lichotivé. Celkové hodnotenie nás zaradilo skôr na chvost a v oblasti vzdelávania patríme dokonca medzi najhorších.


Rebríček najlepších krajín na založenie rodiny pre rok 2020 zostavili blogeri portálu Asher & Lyric. Pri svojom výskume zhromaždili dáta z 30 dôveryhodných zdrojov, na základe ktorých vytvorili index založenia rodiny. Údaje rozdelili do 6 kategórií: bezpečnosť, šťastie, životné náklady, zdravie, vzdelanie a čas.

Finálny zoznam zahŕňa 35 členských krajín OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj). Ich zoradenie záviselo od hodnotenia, ktoré získali. A+ predstavovalo najlepší možný výsledok a F zas najhorší.

Optimistické ekonomické vyhliadky Nemecka
Prieskum odhalil rekordný nárast dôvery investorov v budúcnosť nemeckého hospodárstva napriek súčasnej neveselej klíme. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka

Najlepšia krajina na založenie rodiny je Island

Úplne najideálnejšou krajinou na založenie rodiny podľa uvedených kritérií je Island, za ním nasledujú ďalšie severské krajiny – Nórsko, Švédsko a Fínsko. Na 5. mieste je Luxembursko a ďalej Dánsko. Nemecko je siedme v poradí, hneď za ním Rakúsko a potom Belgicko. Prvú desiatku uzatvárajú naši západní susedia, čiže Česká republika so známkou B+.

Slovensko si vyslúžilo až 27. miesto s celkovým hodnotením C. Pri pohľade na jednotlivé kritériá môžeme konštatovať, že najhoršie sme na tom s oblasťou zdravia a času. Za obidve kategórie sme získali D mínus. Zdá sa, že našou doménou nie sú ani pocity šťastia – v tomto indexe nám udelili hodnotu D. O niečo málo lepšie sme obišli pri posudzovaní nákladov, dostali sme D+.

Čo sa týka zabezpečenia vzdelania, na „vysvedčení“ nám síce žiari C mínus, ale v celkovom hodnotení krajín nás táto známka v rámci kategórie zaradila dokonca medzi 5 najhorších. Najpozitívnejšie písmeno nám prisúdili za oblasť bezpečnosti, v ktorej sme si vyslúžili B mínus. K Čechom sa najviac približujeme indexom šťastia, v tejto oblasti máme zhodne D. Čiže nič moc.

Brusel nariadil povinné nosenie rúšok na verejných miestach
Regionálna vláda v Bruselskom regióne nariadila v stredu povinné nosenie rúšok na všetkých verejných miestach, informovala verejnoprávna televízia RTBF. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Najhoršie pre rodinu je Mexiko, najšťastnejší sú Dáni

Pre porovnanie, do desiatky najhorších krajín na založenie rodiny v rámci rebríčka patríme spolu s Izraelom a Japonskom, ktoré sú nad nami, na 26. a 25. mieste. Úplne najhoršou krajinou pre rodinu vôbec je na 35. priečke Mexiko. Vo všetkých oblastiach dostalo známku F.

Prekvapivo, Spojené štáty americké sú na tom len o kúsok lepšie, získali 34. pozíciu. Za nimi zostupne nasleduje s 33. miestom Čile, ďalej Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Grécko, ktoré má priečku 29. Na 28. mieste je Južná Kórea a spomínanú 27. pozíciu má naša krajina.

Čo sa týka jednotlivých kategórií, tak index šťastia zahŕňa ukazovatele ako index slobody, vnímanie šťastia obyvateľstvom, miera samovrážd či miera diskriminácie minorít vrátane LGBTQ. Z tohto pohľadu sú jednoznačnej najšťastnejší Dáni, Luxemburčania a Islanďania. Naopak to zas majú v Južnej Kórei, Čile a Japonsku.

India by mohla byť pre Britániu nový „kľúčový obchodný a investičný cieľ" namiesto Číny
Očakáva sa, že obchod medzi Spojeným kráľovstvom a Indiou porastie, pretože britské podniky hľadajú alternatívy namiesto Číny, uviedla Britská obchodná rada (UKIBI), informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Marek Molnár

V oblasti vzdelávania sme medzi päticou najhorších

Pri posudzovaní vzdelávania z hodnotenia najlepšie vyšlo Slovinsko, Holandsko, Austrália, Južná Kórea a piate bolo Fínsko. Kritériá obsahovali napríklad čitateľské, matematické a vedecké zručnosti a tiež počet zapísaných žiakov či študentov podľa veku. Najhoršie krajiny podľa takto nastavených ukazovateľov sú Mexiko, za ním na 2. mieste Izrael, tretie napodiv Luxembursko, potom Čile a 5. neslávnu priečku obsadilo naše Slovensko.

Ukazovatele zdravia brali do úvahy napríklad mieru úmrtnosti matiek i detí, znečistenie životného prostredia či očakávanú dĺžku života. Najlepšie hodnotenie tu získalo Fínsko, najhoršie Mexiko. Ukazovateľ času zahŕňal počet odpracovaných hodín, dĺžku platenej rodičovskej a otcovskej dovolenky, či počet dní preplácanej „péenky“ a dovolenky. V tejto oblasti získalo najlepšie skóre Luxembursko a najhoršie dopadli USA.

Američania sa vzdávajú občianstva v rekordne veľkých počtoch
Američania sa vzdávajú svojho občianstva v húfoch kvôli neznesiteľnej politickej atmosfére a pretrvávajúcej kríze z obdobia Covid-19, ukazujú nové prieskumy, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Marek Molnár