Vláda dnes bude rokovať o odvolávaní Kyselicu či o podmienkach pri nástupe žiakov do škôl
12 | 08 | 2020 I SITA

Vláda dnes bude rokovať aj o odvolaní Lukáša Kyselicu (OĽaNO) z funkcie štátneho tajomníka ministerstva vnútra. Zaoberať by sa mala tiež návrhom, aby žiaci pred nástupom do škôl odovzdali čestné prehlásenie o tom, že nie sú infekční a neboli v zahraničí.


Ide o návrh pandemickej komisie, ktorá zasadala v utorok 11. augusta. Jej predseda, minister zdravotníctva SR, Marek Krajčí (OĽaNO) po stretnutí povedal, že návrh predloží na vláde.

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) podal návrh na odvolanie štátneho tajomníka ministerstva vnútra po rozhodnutí samotného Kyselicu v reakcii na kauzu jeho údajného pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve počas predvolebnej kampane pred tohtoročnými voľbami do parlamentu. Kyselica v minulosti pôsobil ako policajný vyšetrovateľ. Zaoberal sa napríklad kauzou Gorila alebo prípadom prípravy vraždy podnikateľky Sylvie Volzovej.

Ministri by sa mali dnes zaoberať aj spresnením Postupov pre zastupovanie Slovenskej republiky pred súdmi Európskej únie (EÚ) z dielne Ministerstva spravodlivosti SR. V postupoch sa písalo, že trovy priznané Slovensku pred súdmi EÚ sa nevymáhajú. Rezort spravodlivosti to spresnil do podoby, že Slovensko nebude vymáhať trovy, iba ak ide o iný členský štát, inštitúciu, úrad, orgán či agentúru EÚ. Avšak stále sa to nebude vzťahovať na súkromné subjekty.

Pandemický plán počíta s viacerými fázami, Slovensko sa nachádza v prvej
Pandemický plán, ktorý v utorok odobrila Pandemická komisia vlády SR, počíta s viacerými fázami. V prípade tretej fázy by Slovensko opätovne vyhlásilo núdzový stav. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR