Trump kritizoval Bidenov výber kandidátky na viceprezidentku
12 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Volebný štáb republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa v utorok ostro kritizoval demokratického kandidáta Joea Bidena za výber viceprezidentskej kandidátky, ktorou sa stala kalifornská senátorka Kamala Harrisová.


Výber Harrisovej je "dôkazom toho, že Joe Biden je len prázdnou škrupinou, ktorú napĺňajú extrémnou agendou ľavicoví radikáli," uviedla vo vyhlásení Trumpova poradkyňa Katrina Piersonová. Bidenovo rozhodnutie naopak ocenili americký exprezident Barack Obama či bývalý viceprezident Al Gore, obaja demokrati, informovala agentúra AP.

Kamala Harrisová si podľa nej oslovila ľavicové názory, v rámci ktorých podporuje zavedenie nových daní, zoštátnenie zdravotníctva a vychádza v ústrety súčasným protipolicajným náladám v USA. Piersonová zároveň vyjadrila presvedčenie, že Američania v novembrových prezidentských voľbách rozhodne odmietnu duo "mizerných skrachovancov" Biden-Harrisová a vyberú si silnú dvojicu Donalda Trumpa a jeho viceprezidenta Mikea Pencea.

Samotný Donald Trump vo svojej prvej reakcii vyjadril prekvapenie, že si Biden vybral za spolukandidátku práve Harrisovú, ktorá voči nemu počas demokratických primárok tvrdo vystupovala a ktorá v nich sama bola veľmi neúspešná. Kamalu Harrisovú pritom označil za "najnepríjemnejšiu, najhoršiu a najneúctivejšiu" členku Senátu amerického Kongresu.

Trump spojil ukončenie druhej svetovej vojny so španielskou chrípkou
Americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, že španielska chrípka "pravdepodobne ukončila druhú svetovú vojnu". Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Úplne iného názoru je Trumpov predchodca v Bielom dome Barack Obama, ktorému Biden asistoval ako viceprezident. "Výberom senátorky Kamaly Harrisovej (Biden) potvrdil svoj dobrý úsudok a charakter," uviedol Obama. Bývalý demokratický viceprezident a klimatický aktivista Al Gore označil výber Harrisovej za víťazstvo pre všetkých, ktorým leží na srdci boj proti globálnemu otepľovaniu a ochrana životného prostredia. Zdôraznil, že táto kalifornská senátorka považuje environmentálne otázky za jednu zo svojich hlavných priorít.

Samotná Harrisová vo svojom vyhlásení, vydanom krátko po zverejnení Bidenovho rozhodnutia, označila šancu kandidovať v tandeme s týmto rešpektovaným demokratickým politikom za veľkú poctu. Joe Biden podľa nej "dokáže zjednotiť Američanov", za ktorých celý život bojoval" pri budovaní krajiny, ktorá zostáva verná svojim demokratickým ideálom.

NATO robí z Európy terč jadrového útoku
Zlyhanie projektu NATO predpovedal kedysi aj spolutvorca oslobodenia Európy v závere Druhej svetovej vojny a neskorší americký prezident Dwight Eisenhower. Uviedol portál Polit.info. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Preklad: Redakcia HD