Hlavnými hrozbami na hranici SR a Ukrajiny sú organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru
12 | 08 | 2020 I SITA

Hlavnými hrozbami na hranici SR a Ukrajiny sú organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru. Spolupráca operatívnych hraničných útvarov Slovenska a Ukrajiny pri strážení spoločnej hranice bola však v roku 2019 uspokojivá. Uvádza sa to v Súhrnnej správe o stave plnenia úloh, zámerov a cieľov migračnej politiky za rok 2019 vypracovanej ministerstvom vnútra, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.


Operatívna spolupráca partnerských útvarov sa podľa dokumentu týka najmä výmeny informácií k narušeniam slovensko-ukrajinskej štátnej hranice, ale takisto aj rozpracovaných prípadov týkajúcich sa trestnej činnosti prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi.

Slovenská a ukrajinská strana podľa správy na základe spoločných rokovaní konštatujú, že situácia na spoločnej hranici je stabilná a kontrolovaná. „Hlavnými hrozbami na spoločnej štátnej hranici naďalej ostáva organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru, najmä tabakových výrobkov,“ uvádza sa v správe.

V obci Dolná Streda zaistili tony tabaku a tisícky škatuliek cigariet
Príslušníci finančnej správy dnes v obci Dolná Streda zaistili tony tabaku a tisícky škatuliek cigariet. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | SITA


Rezort vnútra vo februári tohto roku v správe o činnosti hlavného hraničného splnomocnenca SR za rok 2019 konštatoval, že nelegálny tovar sa cez hranicu prepravuje za pomoci nízko letiacich zariadení alebo splavovaním po hraničných tokoch ako aj cez hraničné priechody.

„Zároveň sa objavujú relevantné a preukázané prípady preletu nízko letiacich dopravných prostriedkov, ktoré sú využívané na nelegálnu prepravu osôb na územie SR. Z pozemnej hranice sa nelegálna migrácia presúva do vzdušného priestoru, čo svedčí o efektívne vykonávaných opatreniach na pozemnej hranici, avšak na nové hrozby je potrebné adekvátne reagovať,“ zdôrazňovalo ministerstvo.

Slovenská republika má podľa údajov ministerstva vnútra pozemnú hranicu s Ukrajinou v dĺžke cca 97,8 kilometra. Južný úsek v jednej tretine dĺžky je rovinatý terén a severný úsek v dvoch tretinách dĺžky tvorí kopcovitý až horský terén.