Bieloruská polícia na demonštrantov použila strelné zbrane, jedného zranila
12 | 08 | 2020 I TASR

 Bieloruské ministerstvo vnútra v stredu potvrdilo, že polícia v meste Brest na juhozápade krajiny použila na skupinu demonštrantov strelné zbrane a jeden z nich utrpel zranenia, píše agentúra AFP.


"Skupina agresívnych občanov s kovovými tyčami v rukách zaútočila v utorok v Breste na policajtov," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Voľha Čamadanavová.

"Strelné zbrane sa použili na ochranu života a zdravia našich zamestnancov," uviedla a dodala, že "jeden z útočníkov" utrpel zranenia. Podľa nej najprv polícia vystrelila "varovné výstrely" do vzduchu, avšak tie skupinu nezastavili.

Babiš sa stretol s Pompeom, hovorili o vzájomnom obchode aj o Dukovanoch
Český premiér Andrej Babiš sa v stredu stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Rozprávali sa o podpore obchodu, jadrovej elektrárni Dukovany, obrane či boji proti koronavírusu. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR


Je to prvý raz, čo bieloruské úrady potvrdili použitie strelných zbraní počas povolebných protestov, ktoré v Bielorusku vypukli v noci na pondelok. Podľa ministerstva vnútra sa demonštranti v utorok zišli v 25 mestách a za ten deň polícia zadržala vyše 1000 ľudí. Najnovšie zatknutia zvýšili počet zadržaných po troch dňoch protestov na viac ako 6000.

V Bielorusku prebiehajú celonárodné protesty podporujúce opozíciu, ktorých účastníci tvrdia, že prezidentské voľby, ktoré vyhral dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované.