Nové pokutové bloky by sa mali začať používať tento rok, vodiči si budú môcť overiť ich pravosť
11 | 08 | 2020 I SITA

Nové pokutové bloky budú mať ochranné bezpečnostné prvky, aby sa tak zabránilo ich falšovaniu.


Bloky dnes predstavilo Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Vodiči, ktorí za priestupok dostanú pokutu, si tak budú môcť na mieste overiť, či je pokutový blok pravý. Návrh nových pokutových blokov je v poslednej fáze schvaľovania a používať by sa mali začať tento rok. Informoval o tom rezort financií na sociálnej sieti.

Prvým ochranným prvkom je samotné grafické spracovanie. Každý blok obsahuje grafickú časť, ktorá pozostáva z bezpečnostnej grafiky vo vysokom rozlíšení. Grafiku tvoria okrem iného aj takzvané mikrotexty. Novinkou je použitie špeciálnej detekčnej farby, ktorá reaguje na kov.

Cigarety od februára budúceho roka majú zdražieť o 40 centov (aktualizácia)
Novelou zákona sa majú zvýšiť nielen sadzby na cigarety, rovnakým tempom má stúpať aj sadzba na tabak. Zmeny nastanú aj pri zdaňovaní bezdymových tabakových výrobkov. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA


„Ak teda cez farebnú časť bločku prejdete napríklad mincou alebo iným kovovým predmetom, v danej grafickej časti zmení farbu,“ uviedlo ministerstvo. Aj napriek tomu, že pokutové bloky budú mať spomínané ochranné prvky, náklady na ich výrobu budú porovnateľné s tými súčasnými.

Ministerstvo financií SR je vydavateľ pokutových blokov pre všetky štátne a samosprávne orgány, ktoré môžu ukladať pokuty v blokovom konaní. Nové bloky tak budú používať napríklad policajti, obecné polície, inšpektoráty práce či inšpektoráty životného prostredia.