Nemecká diplomacia volá po dialógu s Moskvou
11 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Minister zahraničných vecí Nemecka Heiko Maas je presvedčený, že s Kremľom sa doslova "musia" viesť rozhovory o témach, ako je Líbya, Bielorusko a východná Ukrajina. Chce o tom diskutovať aj v Moskve, počas svojej aktuálnej návštevy Ruskej federácie.


Minister zahraničných vecí Heiko Maas (SPD) odcestoval na jednodňovú návštevu Ruska - informuje nemecký denník Die Zeit. V Moskve sa stretol s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Krátko pred svojím odchodom z Nemecka vyzval Maas na pokračovanie dialógu s vedením v Kremli. “Nemecko-ruský vzťah je príliš dôležitý na to, aby bol ponechaný na náhodu,” povedal nemecký minister zahraničných vecí

Vzťahy Medzi Moskvou a Berlínom sa v poslednom období nedali nazvať ako dobré. Určite k ich kvalite neprispel ani incident v Berlínskej ZOO. Tamojšiu vraždu nemecký generálny prokurátor pripisuje ruským štátnym orgánom. Ale tam, kde je potrebné vysvetlenie, je najlepšie hľadať otvorený dialóg.

Podľa Heiko Maasa sa tie najdôležitejšie medzinárodné otázky a problémy jednoducho nedajú riešiť bez komunikácie s Moskvou. Efektívne výsledky možno očakávať iba vtedy, ak vznikne dohoda zapojiť do ich riešenia aj ruskú vládu. „Chceme, aby Rusko prevzalo a zohrávalo takúto zodpovednosť,“ vyjadril sa minister Maas. Podľa neho to pozitívne ovplyvní aj situáciu na východnej Ukrajine, v Líbyi a Sýrii. Ruská inklúzia zohráva tiež kľúčovú úlohu pri kontrole globálneho zbrojenia.

Kto koho provokuje vo vzduchu alebo nová “diplomacia” bojových lietadiel USA
Komentár Teda Galena Carpentera (The National Interest) Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Maas odcestoval do Ruska po prvýkrát od začiatku pandemickej krízy. Po rozhovore s Lavrovom v Moskve odišiel do Petrohradu, aby si pripomenul obete nemeckej blokády Leningradu počas druhej svetovej vojny.

Pre ministra zahraničných vecí Nemecka podľa Die Zeit prichádza táto cesta „v pravý čas“. Predovšetkým sa prediskutuje ukrajinský konfliktýe a situácia v Líbyi. V januári sa medzinárodný samit pod vedením nemeckej vlády zaviazal dodržiavať v Líbyi zbrojné embargo, ktoré existovalo od roku 2011. Maas a Lavrov roky spoločne usilujú o pokrok v implementácii mierového plánu. Nemecká vláda považuje ruskú vládu za posledný možný krok k vyriešeniu konfliktu. Ďalší samit je naplánovaný v Berlíne .

Najväčší kybernetický útok na Bundestag, ktorý sa uskutočnil v máji 2015, tiež spôsobil v minulosti nepríjemnosti. V tom čase boli počítače v mnohých parlamentných kanceláriách napadnuté špionážnym softvérom, vrátane počítačov v kancelárii spolkového kancelára. Kancelárka Angela Merkelová nedávno označila útok v Bundestagu za „urážlivý akt“ . Vyšetrovací orgán v Karlsruhe vydal medzinárodný zatykač na mladého ruského hackera. Obviňujú ho z toho, že je agentom tajných služieb a špionáže údajov. Ruské vedenie odmietlo účasť. Aj to je jedna z tém rozhovorov v Rusku.

Ruská stíhačka donútila americké prieskumné lietadlo zmeniť kurz
Tlačová služba ministerstva obrany Ruskej federácie oznámila, že ruské vzdušné sily prinútili pilota amerického prieskumného lietadla “Aries”, ktoré sa bez povolenia blížilo k hranici Ruska, zmeniť kurz. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Ivan Brožík