Izraelský parlament bude hlasovať o návrhu zákona, ktorý by mohol ukončiť Netanjahuovu politickú kariéru
10 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Izraelský parlament bude hlasovať o návrhu zákona, ktorý zakáže obvinenému premiérovi vytvoriť vládu. Ak bude prijatý, zákon by mohol ukončiť politickú kariéru Benjamina Netanjahua, ktorý je obvinený z podvodu a úplatkárstva, informuje portál RT.


"Predkladáme návrh zákona, ktorý by zabránil tomu, aby obvinená osoba kandidovala na post predsedu vlády, pretože súčasná situácia nemôže pokračovať," uviedol Yair Lapid, vodca opozičnej koalície Yesh Atid-Telem.

V novembri bol Netanjahu, ktorý je pri moci od roku 2009, obvinený z podvodu, úplatkárstva a porušenia dôvery verejnosti potom, čo bol obvinený z prijímania bohatých darov od podnikateľov za výhodné sprostredkovanie obchodov s mediálnymi šéfmi.

Hlasovanie, ktoré sa uskutoční v stredu, predstavuje hrozbu pre Netanjahua po tom, ako Benny Gantz, ktorého centristická aliancia Blue and White vytvorila v apríli vládnu koalíciu s premiérovou stranou Likud, pričom nevylúčil podporu právnych predpisov. Aj keď Gantz návrh zákona podporil, nemusí existovať väčšina na prijatie právneho predpisu.

Prezidentské voľby v Bielorusku vyhral Lukašenko, Cichanovská má 6,8 percenta
Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko vyhral prezidentské voľby v Bielorusku. Z tzv. exit polls zrealizovaných na objednávku televízie Mir a citovaných agentúrou TASS vyplýva, že získal 79,7 percenta hlasov. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | TASR


Netanjahu a Gantz boli v slepej uličke kvôli štátnemu rozpočtu, ktorý musí byť schválený do 25. augusta, inak by bol Izrael od apríla 2019 nútený usporiadať štvrté všeobecné voľby.

Blue and White sa usilujú o schválenie dlhodobého rozpočtu do roku 2021, zatiaľ čo Likud chce iba finančný plán na najbližšie mesiace, pričom poukazuje na neistotu spôsobenú koronavírusom.

Pandémia Covid-19 vystavila izraelské hospodárstvo veľkému úderu. „Ľudia nemajú čo jesť, podniky sa zatvárajú,“ dodal Lapid.

Britská politika je zameraná proti Rusku, ale malo by to byť naopak, tvrdí ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve
75 rokov po tom, čo sa spojili sily na rozdrvenie Hitlerových nacistov, Rusko a Británia sotva komunikujú na oficiálnej úrovni, uviedol ruský veľvyslanec v Londýne a dodal, že politické kontakty v podstate neexistujú, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Marek Molnár