Zašli by ste opäť na Hriešny tanec? Pripravuje sa pokračovanie.
09 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

„Dirty Dancing“ bude pokračovať, a to hneď s pôvodnou hviezdou Jennifer Gray v hlavnej úlohe. Opäť prichádza film o tanci, láske ale aj spomienkach a vraj má byť opäť nadčasovým úspechom.


Nemecký Der Spiegel informuje, že slávny megafilm z roku 1987, ktorého dej sa odohrával jedno leto roku 1963 má byť spomínaním “Bejby” po tridsiatich rokoch na prvú lásku svojho života. Koľko ich ešte potom bolo, sa z útržkov scenára, ktoré sa dostali na verejnosť, nateraz nikto nedozvie.

Filmoví producenti však stavili na časový odstup celej jednej generácie. Rozprávanie o spomienkach sa odohráva v inom generačnom prostredí, je však rovnako emočne vybičované až do maxima.

Pôvodný film mal premiéru v roku 1987 a v roku 2004 uzrelo svetlo sveta pokračovanie Dirty Dancing 2 - Havanské noci. Megaúspech pôvodného Hriešneho tanca však už neprekonalo. Očarujúce kúzlo páru Bejby a Johnyho, v podaní hercov Patricka Swayzeho a Jennifer Grayovej, však nijak nezoslablo. Práve naopak, desiatky rokov starnutia a dobová nostalgia mu iba pridali na intenzite.

Ozaj - pýta sa Der Spiegel čitateľov - pamätáte sa na to nadšenie pre film, ktoré viedlo k mambo kurzom vo všetkých tanečných školách v Nemecku? Hoci pôvodný Hriešny tanec už nie je kasový trhák, stále si drží slušné výkony na tržbách.

“Keď som sa podrobne zaoberala pôvodným Hriešnym tancom v roku 2011, akoby som opäť prežila časť svojho života” - cituje Der Spiegel hlavnú postavu filmu Jennifer Gray ( 26. marca 1960). „V roku 2011 som bola doslova ohromená. Dokonca aj fanúšikovia a ľudia, ktorí film i atmosféru jeho nakrúcania poznali absolútne dokonale, mali problém, aby správne povedali, v ktorom roku sa odohráva dej filmu.” V novom pokračovaní na úvod filmu Jennifer Grey hovorí divákom: “Bolo to v lete 1963, keď ma všetci nazývali„ bábätkom “a nikdy mi nenapadlo, ako sa brániť. Bolo to predtým, ako zastrelili prezidenta Kennedyho a bolo to ešte pred Beatles (...) “

Vďaka dômyselnej predstavivosti scenáristky Eleanor Bergsteinovej a estetickému maznaniu sa so scénou režiséra Emile Ardolina nebol Hriešny tanec nikdy filmom jedného roka jednej doby. Neustále diváka pozýva, aby sa obzrel kamsi do čias, keď  film videl prvý raz, bol mladý, zdravý, pekný a šťastný. Der Spiegel pripomína, že aj pokračovanie, ktoré bolo iba nedávno avizovabné, bude podobným príbehom návratu v čase o tridsať rokov späť.