Vatikán sa pustil do boja za životaschopný vidiek
09 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

“Vidiecka turistika môže pomôcť prekonať krízu post-pandémie”, tvrdí prefekt vatikánskeho Dikastéria pre integrálny ľudský rozvoj kardinál Peter Turkson, podpísaný pod vatikánskym posolstvom k 41. svetovému dňu cestovného ruchu.


Vidiecky cestovný ruch spevňuje medziľudské vzťahy, pestuje zdravé životné štýly a pomáha ekonomickému i kultúrnemu rozvoju v marginalizovaných oblastiach. Svetový deň cestovného ruchu, ktorý sa pripomína 27. septembra, bude mať tentoraz tému: „Cestovný ruch a rozvoj vidieka“.

„Tento rok prebieha v kontexte neistoty poznačenej vývojom pandémie COVID-19, ktorej koniec stále nie je v dohľade“ – konštatovalo vatikánske posolstvo podpísané kardinálom Petrom Turksonom v deň sviatku Premenenia Pána, 6. augusta 2020. Je určené pre všetkých, ktorí v odvetví cestovného ruchu pracujú, využívajú ho alebo sa oň zaujímajú. Z posolstva Dikastéria pre integrálny ľudský rozvoj prinášame vybrané myšlienky.

Pandémia zapríčinila „drastické zníženie ľudskej mobility a cestovného ruchu na historické minimá“ či už v medzinárodnom či národnom meradle​ – vyjadril skutočnosť v posolstve kardinál Turkson. Ďalej píše: „Pozastavenie medzinárodných letov, zatvorenie letísk a hraníc, prijatie prísnych cestovných obmedzení, vrátane domácich, spôsobuje bezprecedentnú krízu v mnohých odvetviach súvisiacich s cestovným ruchom. Sú obavy, že v najhoršom prípade dôjde ku koncu roka 2020 k poklesu medzinárodných turistov asi o jednu miliardu, so svetovou ekonomickou stratou takmer 1200 miliárd dolárov. To by malo za následok obrovskú stratu pracovných miest v celom odvetví cestovného ruchu.“

Progresívny krok Vatikánu: Pápež vymenoval šesť žien do najvyšších miest vo vatikánskej rade
Bývalá ministerka práce Ruth Kellyová patrí medzi ženy, ktoré budú dohliadať na financie Vatikánu a prípadne riešiť problémy s tokom financií Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Posolstvo cituje generálneho tajomníka Svetovej organizácie cestovného ruchu Zuraba Pololikashviliho, vktorom sa konštatuje že „cestovný ruch patrí k ekonomickým odvetviam najviac zasiahnutým globálnym lockdownom, s miliónmi pracovných miest v ohrození“. Netreba sa tým však nechať ochromiť, pokračuje kardinál Turkson slovami pápeža Františka, keď píše:

„Tento znepokojivý scenár, nemysliteľný pred niekoľkými mesiacmi, nás nesmie paralyzovať a obrať nás o pozitívnu víziu budúcnosti. V tomto zmysle to potvrdil aj pápež František: - Horšie než táto kríza je iba tragédia jej premrhania. ... Teraz, vo veľkom úsilí začať znova, aký škodlivý je pesimizmus, vidieť všetko čiernych farbách a opakovať, že už viac nič nebude tak ako predtým!- (Homília na Turíce, 31. mája 2020).

Téma 41. ročníka „Cestovný ruch a rozvoj vidieka“ bola  vybraná Svetovou organizáciou cestovného ruchu ešte pred pandémiou. Kardinál Turkson to označuje za prozreteľnostné, keďže vhodne naznačuje cestu k možnému oživeniu tohto odvetvia.

„Diabol je Božím úhlavným nepriateľom,“ tvrdí pápež František
Boj medzi dobrom a zlom je v centre kresťanského života od nepamäti, a tak pápež František v nedeľu vysvetlil pútnikom, čo znamená vzdorovať diablovi, Božiemu „úhlavnému nepriateľovi“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Timotej Dudka