„Libanončania trpeli už príliš veľa“: USA povzbudzujú „mierovú“ zmenu režimu, pričom v Bejrúte zúria protesty
09 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Veľvyslanectvo USA vyjadrilo solidaritu s protivládnymi demonštrantmi v Libanone a vyzvalo všetky strany, aby sa „zdržali násilia“, informuje portál RT.


V sobotu sa v Bejrúte zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí žiadali vládu, aby rezignovala kvôli korupcii a nedbanlivosti, kvôli ktorej údajne došlo tento týždeň k hroznému výbuchu.

Počas stretov s poriadkovou políciou protestujúci zaútočili na niekoľko vládnych budov a pokúsili sa dosiahnuť parlament. Nakoniec bolo nasadených niekoľko vojenských jednotiek, aby pomohli poriadkovej polícii obnoviť poriadok, čo prinútilo veľvyslanectvo USA v Bejrúte, aby vyjadrilo svoju podporu „právam občanov na pokojný protest“.

"Libanončania trpeli už príliš veľa a zaslúžia si vodcov, ktorí ich počúvajú a menia kurz v reakcii na ich súčasné požiadavky," prehlásilo veľvyslanectvo USA v Bejrúte.



Washington tiež vyzval „všetkých zúčastnených, aby sa zdržali násilia“, pretože počet zranení už stúpol na najmenej 490, podľa pohotovostných lekárskych služieb. Medzitým úrady vyhlásili, že bolo zranených 70 bezpečnostných dôstojníkov a najmenej jeden z nich pri zrážkach zahynul.

Zatiaľ čo protesty proti nepriaznivým hospodárskym podmienkam v Libanone boli už v minulosti časté, tragédia v Bejrúte opäť posilnila protivládnu snahu. Mnohí obviňujú úrady z nedbanlivosti za masívny výbuch dusičnanu amónneho v utorok, ktorý zabil viac ako 150 ľudí a poslal niekoľko tisíc do nemocnice s rôznymi zraneniami spôsobenými ničivou vlnou.



Rezidenciu izraelského premiéra Netanjahua v Jeruzaleme obklopila tisícka demonštrantov (VIDEO)
Niekoľko tisíc demonštrantov v Jeruzaleme sa zhromaždilo pred rezidenciou predsedu vlády na ďalšom masívnom protivládnom proteste, keď Benjamin Netanjahu obvinil médiá z podnecovania ľavicových nepokojov, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Marek Molnár