Gruzínske kroky v roku 2008 znamenali vyhlásenie vojny proti Rusku, prehlásil bývalý prezident Medvedev
09 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Rusko muselo zasiahnuť, aby ochránilo ľudí v Južnom Osetsku a Abcházsku v roku 2008, keď Gruzínsko strieľalo na civilistov a „mierové sily“, prehlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý označil tento krok za „ťažké rozhodnutie“, informuje portál RT.


V tom čase viedol Gruzínsko Micheil Saakašvili, ktorý neskôr utiekol na Ukrajinu, pričom doma stále čelí trestným obvineniam. Medvedev označil Saakašviliho za „zločinca“ a kritizoval „darebákov“, ktorí nariadili jednotkám, aby začali strieľať na domy civilistov a ruských „mierových síl“.

"Urobil som ťažké, ale jediné možné rozhodnutie - postaviť sa na obranu Abcházska a Južného Osetska," napísal Medvedev na sociálnej sieti VKontakte, pričom sa zamyslel nad udalosťami spred 12 rokov.

"Najskôr sme ich museli chrániť pred agresiou a potom, na žiadosť ich občanov, uznať ich úplnú nezávislosť. V opačnom prípade by sa región zmenil na sud s výbušným prachom,“ vysvetlil bývalý prezident Ruska.

Dohodu o posilnení vojenskej prítomnosti USA v Poľsku podpíšu na budúci týždeň
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas budúcotýždňovej návštevy Varšavy podpíše dohodu o posilnení vojenskej prítomnosti USA v Poľsku o 1000 vojakov. Oznámil to v sobotu predstaviteľ poľskej prezidentskej kancelárie, ktorého citovala... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | TASR


V noci 8. augusta 2008 začali gruzínske sily ostreľovať región Južného Osetska, kde boli umiestnené ruské mierové sily. V reakcii na to vstúpila ruská armáda.

Medzitým ďalší odtrhnutý región Abcházsko ohlásil mobilizáciu, ktorá sa obávala obnovenia bojov s Gruzínskom. Po piatich dňoch Medvedev oznámil, že operácia bola ukončená.

Rusko uznalo nezávislosť Južného Osetska a Abcházska na konci nasledujúceho mesiaca po požiadavkách dvoch regiónov, ktoré boli v konflikte s Gruzínskom od rozpadu Sovietskeho zväzu. Väčšina z nich ich stále považuje za súčasť Gruzínska.

V Bielorusku sa začali prezidentské voľby
V Bielorusku sa v nedeľu konajú v poradí šieste voľby hlavy štátu od roku 1991, keď táto bývalá sovietska republika získala nezávislosť. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR