Do hudobného neba odišiel Ivan Minárik, legenda a "kráľ zvuku"
09 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Stál pri zrode kľúčových slovenských albumov. Spolupracoval so Slobodnou Európou, Dežom Ursinym, Mekym Žbirkom a ďalšími. Podľa mnohých bol Ivan Minárik (63) jedným z najlepších zvukárov na Slovensku a bol už považovaný za legendu hudobného priemyslu.


Frontman kapely Slobodná Európa si na „pána“ zvuku spomína s úctou. „Bol si jedným z najväčších ľudí, ktorých som mal tú česť spoznať... Tráviť s Tebou čas bola veľká škola, počúvať Tvoje stories bola strašná prča a pracovať s Tebou bol obrovský upgrade, bez Teba by naša kapela nikde nebola tam, kde je,“ vyjadril svoju vďaku na Facebooku Miloslav Laber alias Whisky.

„Aj keby bol na smrteľnej posteli, tak ho zoberiem so sebou do štúdia. Iného človeka si na túto prácu neviem predstaviť,“ povedal Whisky na margo spolupráce s Minárikom ešte v roku 2013 pre časopis .týždeň. Uznávaný zvukový a hudobný režisér by koncom augusta oslávil 64 rokov.

Vo veku 73 rokov zomrel herec Jiří Stanislav
Jiří Stanislav si v 80. rokoch si zahral po boku svetových hviezd v britských a amerických filmoch. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | SITA


Minárik sa k práci zvukára dostal tak trochu náhodou. „Ale nie zas úplne,“ prezradil pre .týždeň v rovnakom článku. „Pracoval som v STV a hral som v amatérskej kapele na gitare, keď mi jedného dňa kamarát, ktorý pracoval v Opuse, povedal, že sa tam uvoľnilo miesto zvukového technika...“

Zo začiatku sa venoval menším prácam, zaskakoval starších kolegov a robil nahrávky aj pre film či televíziu. Keď sa zoznámil s Dežom Ursinym, dostal od neho ponuku nahrať s ním album Modrý vrch. Vtedy mal len 23 rokov, píše ďalej .týždeň. Odvtedy sa ako zvukový technik podpísal pod mnohými nahrávkami. Práve dobrý a skúsený zvukár je zárukou toho, že sa z dobrej nahrávky stane výborná, uvádza .týždeň.

Zomrel herec Josef Nedorost, známy z filmu Bony a klid
Políciu sa do hercovho bytu musela dostať násilím! Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | TASR


Ivan Minárik na svojom profile pred pár rokmi zdieľal ako spomienku aj takúto fotku, pravdepodobne z roku 1988. Na snímke sú (zľava): Ivan Ščasný – basgitarista, Ivan Minárik – klávesy a gitara, Meky Žbirka – spev a gitara, Martin Hanzel – klávesy, Laco Lučenič – gitara, spev, klávesy a dolu je Peter Beláň – bicie:

&set=pb.1105503451.-2207520000..&type=3&theater

 

Svoj smútok z náhleho odchodu dlhoročného spolupracovníka a skvelého človeka cez sociálne siete vyjadrili aj ďalší hudobníci.

Miro Žbirka:



 

Spomínaná Slobodná Európa:

&theater

 

Marián Greksa:

&set=a.296683937034241&type=3&theater

Vo veku 95 rokov zomrela česká herečka Božena Böhmová
Božena Böhmová účinkovala napríklad v seriáloch Chalupáři, Žena za pultem či Nemocnica na okraji mesta. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | TASR