Záchranné tímy z Ruska začali pátracie operácie v epicentre výbuchu v Bejrúte (VIDEO)
08 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Záchranné tímy z Ruska začali pátracie operácie v troskách, ktoré zanechali dve masívne explózie v hlavnom meste Libanonu v Bejrúte, zatiaľ čo o preživších sa starajú v novo zriadených pohotovostných nemocničných stanoch, informuje portál RT.


Tímy ruských humanitárnych pracovníkov a ich pomocné psy na vyhľadávanie stratených dorazili v piatok do Bejrútu a rýchlo začali pátraciu operáciu po prípadných uväznených pod troskami blízko prístavu, v samom epicentre výbuchov. Silo naplnené kukuricou, ktoré utrpelo vážne škody, ochránilo blízku oblasť pred najhoršou explóziou.

Záchranári sa pri rozhovore s Igorom Ždanovom pre portál RT zaviazali, že ak existuje nejaká možnosť nájsť niekoho živého v mieste katastrofy, sú pripravení pracovať aj cez noc.

"Som veľmi, veľmi šťastný, že som nažive," prehlásil jeden z preživších, pričom jeho tvár sa zdala byť vážne zranená výbuchmi. "Nemôžem zabudnúť na výbuch, zvuk, vizuály," poznamenala obeť výbuchu.



"Doslova som videl časti tiel, ako boli pohádzané na hlavnej ceste, videl som ruku, videl som dve nohy," spomínal, keď hovoril so Ždanovom.

Ruský nemocničný komplex vyzerá ako malé stanové mesto, postavené cez noc na predtým prázdnom pozemku. Plánuje sa rozšírenie areálu, pretože pri výbuchoch bolo údajne zranených približne 5 000 ľudí a zdravotné služby v Bejrúte sú preplnené.

Dvojitá explózia v Bejrúte zabila najmenej 154 ľudí a podľa úradníkov zostalo bez domova 300 000 ľudí.

Za výbuchom v Bejrúte môže byť „externý zásah raketou alebo bombou,“ prehlásil libanonský prezident
Libanonský prezident nevylúčil možnosť, že sériu silných výbuchov v Bejrútskom prístave spôsobila raketa alebo bomba. Úrady predtým uviedli, že výbuch bol spôsobený dusičnanom amónnym, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár