Údržba Airbusov vládnej letky má vyjsť na 4,8 milióna eur
08 | 08 | 2020 I SITA

Ministerstvo vnútra SR (MV SR) vyhlásilo verejné obstarávanie na údržbu lietadiel Airbus A-319, ktorými v rámci svojej letky disponuje.


Ako sa uvádza v oznámení na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie, náklady na zabezpečenie týchto služieb odhadujú na 4 800 000 eur bez DPH. „Predmetom zákazky je poskytovanie služieb zabezpečenia traťovej údržby (to znamená údržba nevyžadujúca umiestnenie lietadla v hangári) lietadiel typu Airbus A319-115CJ s motormi CFM56 série 5, v rozsahu schváleného programu údržby Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR,” uviedol rezort.

MV SR v súvislosti s obstarávaním požaduje zabezpečenie traťovej údržby lietadiel 24 hodín denne a sedem dní v týždni, to znamená schopnosť poskytovateľa údržby „zareagovať a poskytnúť zabezpečenie traťovej údržby na neplánovanú požiadavku na zabezpečenie vykonania letu”.

Stranu Za ľudí trápi vnútorná nejednota, myslí si Andrej Kiska
Za najbližších spojencov označil Kiska strany Progresívne Slovensko, Spolu, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a stranu Sloboda a solidarita (SaS). Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | SITA


Rovnako má záujem o predletové prehliadky Airbusov, teda kontroly pred každým letom, denné prehliadky a týždenné prehliadky. Údržba by sa podľa požiadaviek rezortu mala vykonávať na bratislavskom letisku. Záujemcovia o poskytovanie služieb môžu ministerstvu predkladať ponuky do 27. augusta.

Letecký útvar MV SR momentálne pozostáva z dvoch lietadiel Airbus A-319 a dvoch strojov Fokker 100. Lietadlá slúžia najmä na prepravu najvyšších ústavných činiteľov, humanitárne lety alebo na evakuáciu slovenských občanov zo zahraničia. Letka rezortu tiež disponuje vrtuľníkmi, konkrétne dvoma strojmi typu Mi-17 (Mi-171) ruskej výroby a jedným kanadsko-americkým vrtuľníkom Bell-429.

Vrtuľníky letky asistujú napríklad pri záchranných prácach, hasení požiarov, výcvikoch alebo policajno-pátracích akciách. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) koncom júla uviedol, že vláda zváži zlúčenie letky rezortu vnútra s letkou rezortu obrany. Najskôr by sa tak však stalo v januári 2022.

Snem hnutia OĽANO by sa mal konať v novembri
Snem vládneho hnutia OĽANO by sa mal konať v novembri tohto roka. TASR to potvrdil Martin Kalužák z mediálneho tímu hnutia. Ešte nie je jasné, či sa bude na sneme voliť predseda, záleží to od programu, ktorý sa podľa Kalužáka definitívne dotvorí v... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | TASR